Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Kamera juttatta börtönbe: jogerősen másfél évre ítélték vjv-tagtársunk támadóját!


Pozsgai Alexander tagtársunk a testkamerák használatának egyik leglelkesebb szószólója egészen azóta, hogy a VDSzSz Szolidaritás 2016-ban beadott kezdeményezése nyomán a készülékek megjelentek a MÁV-Startnál. A sors fintora, hogy ezúttal testkamera nem állt rendelkezésre, az állomási térfigyelő kamerák felvételeit vette figyelembe a Bíróság. 

Kamera juttatta börtönbe: jogerősen másfél évre ítélték vjv-tagtársunk támadóját!

Többszörös visszaesőként jogerősen másfél év szabadságvesztésre ítélte a Győri Járásbíróság a tagtársunkat bántalmazó utast közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt. 

A vádlott 2020. május 25-én ittas állapotban, menetjegy és az előírt szájmaszk nélkül szállt fel Győr állomáson az IC911 számú vonat utolsó kocsijába. A menetjegyét kérő vjv-tagtársunkkal közölte, hogy csak Komáromig akar utazni, és menetjegyet nem is akar váltani. Alexander ekkor felszólította a vádlottat a vonat elhagyására, mert - mint mondta - az jegy nélkül nem indul el vele. Tagtársunk ezt követően leszállt a vonatról. De a vádlott is, aki szidalmazni kezdte Alexandert, majd követte őt, és folyamatosan eléállt, ezzel megakadályozva, hogy tagtársunk indulásra kész jelzést adjon, vagy felszálljon a vonatra, ami így nem is indulhatott el.

Tagtársunk ekkor közölte a vádlottal, hogy rendőri segítséget vesz igénybe, és elindult a peronon a forgalmi iroda felé. A vádlott azonban utánament, majd őt oldalról szándékosan meglökte, és azt kiabálta, hogy "belöklek a vonat alá...itt a helyszínen csaplak agyon...agyonverlek... megdöglesz..., stb."

Alexander megkísérelte elhagyni a helyszínt, a vádlott azonban mindenhova követte, majd eléállt, és jobb kezét ütésre emelte. Tagtársunk ezután elmenekült a forgalmi iroda irányába. A bíróság megállapította, hogy a vádlott közfeladatot ellátó személyt jogszerű eljárásban erőszakkal és fenyegetéssel akadályozta.


Bár Alexander támadójának felelősségre vonására térfigyelő kamera felvételének köszönhetően került sor, ez nem jelenti azt, hogy a testkamerák haszontalanok lennének. Tagtársunkat 2019. nyarán is érte munkája közben bántalmazás, akkor ököllel, hátulról ütötte le egy utas, ezt követően videónkban mindenkit a testkamera használatára buzdított! "Inkább legyen rajtunk a kamera, amit nem kell használni, mintsem, hogy kellett volna használni, de nem volt ott" - jelentette ki akkor Pozsgai Alexander vjv-tagtársunk. 

Ismeretes: a testkamerák bevezetését a VDSzSz Szolidaritás 2016-ban kezdeményezte. Az egyre több és erőszakosabb, vasutasokat érő bántalmazás miatt kollektív munkaügyi vitát nyújtottunk be 2018-ban. Ennek keretében - szakszervezetünk kezdeményezésére - a vasutasok védelmében a jegyellenőrző készülék segélykérő (S.O.S. pánikgomb) funkcióval bővült, így az adott vonaton szolgálatot teljesítő vjv-kollégák probléma esetén gyorsan tudják riasztani a fedélzeten utazó vagyonőrt, a többi jegyvizsgálót, a mozdonyvezetőt vagy az üzemirányítókat.