Nálunk minden
a vasutasokról szól!

CSÉT-ülés: December 9-én egyedüliként álltunk elő konkrét javaslattal a bértorlódás kezelésére, most megvalósul!


A tulajdonos is jóváhagyta javaslatunkat, január elsejétől az alapbéremelés a hároméves bérmegállapodás értelmében 10%, de új elem, hogy egyetlen munkavállaló esetében sem lehet 40.000 forintnál kevesebb, ez a minimálbér-emelés okozta bértorlódás elkerülése érdekében fontos.

CSÉT-ülés: December 9-én egyedüliként álltunk elő konkrét javaslattal a bértorlódás kezelésére, most megvalósul!

Három napirendi pont került terítékre a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács január 17-i ülésén:

  • a minimálbér-emelés miatt kialakult bértorlódás enyhítése,  
  • a csoportszintű foglalkoztatáspolitikai megállapodásról szóló tárgyalások folytatása
  • és a pandémiás helyzettel kapcsolatos tájékoztatás

Elsőként a minimálbér-emelés miatt kialakult bértorlódás enyhítése került napirendre az ülésen. A 2021. december 9-i CSÉT-ülésen a szakszervezetek közül egyedüliként tettünk konkrét javaslatot a hároméves bérmegállapodás módosítására: kezdeményeztük, hogy amennyiben a munkavállalók 10%-os alapbéremelésének mértéke nem éri el a 40.000 forintot, abban az esetben a különbözetet is kapják meg az érintettek. Ezt a javaslatunkat a munkáltató a tulajdonos részére felterjesztette, ahol szabad jelzést kapott. így ezzel a kiegészítéssel bővül a tavaly aláírt hároméves bérmegállapodás.

Mint ismeretes, 2021. november 3-án a kormány, az országos munkaadói szövetségek és a szakszervezeti konföderációk megállapodtak arról, hogy 2022. januárjától a minimálbér 200.000 forintra, a garantált bérminimum 260.000 forintra emelkedik. Ennek vasutas bérekre gyakorolt hatásáról tárgyalások kezdődtek a november 5-i CSÉT-ülésen.

A 2022. évi minimálbér és garantált bérminimum emelésének hatásai kapcsán a felek megállapították, hogy a MÁV-Volán-csoport szinten nem elsősorban a minimálbér és a garantált bérminimum követelményeinek való megfelelés, sokkal inkább a jogszabály által előírt béremelések végrehajtása következtében kialakuló bértorlódás érinti a nagyobb munkavállalói kört.
A VDSzSz Szolidaritás megfogalmazta követelését, melyben a 2021-2023 évekre szóló bérmegállapodásban 2022-re meghatározott 10% mértékű alapbérfejlesztést kérte kiegészíteni a „de legalább 40.000 forint/fő/hó” kitétellel, annak érdekében, hogy ne keletkezzen belső méltánytalanság a bérezés rendszerében.

A január 17-i ülésen a felek folytatták a csoportszintű foglalkoztatáspolitikai megállapodásról szóló tárgyalásokat.

A CSÉT-ülésen tájékoztatás is elhangzott a pandémiával kapcsolatban, ennek legfontosabb eleme, hogy a COVID elleni védőoltás felvétele továbbra is ajánlott, ugyanakkor nem kötelező a MÁV-Volán csoport munkavállalói számára. 

Letölthető dokumentumok:

2629_2022_MAV 20220117_compressed.pdf