Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Testkamera: kötelezővé teszi egyes vonatokon a MÁV-Start!


A tapétavágó késsel elkövetett jegyvizsgáló-bántalmazás volt az utolsó csepp a pohárban, adott vonatokon kötelező lesz a testkamera viselése, a használatával ugyanis megelőzhető a bántalmazás, illetve könnyen beazonosítható az elkövető.

Testkamera: kötelezővé teszi egyes vonatokon a MÁV-Start!

Augusztus 14-én este a 142-es vonalon a Lajosmizséről a fővárosba tartó S21-es járat jegyvizsgálóját Dabas és Inárcs-Kakucs állomás között egy jeggyel nem rendelkező férfi bántalmazta: tapétavágó késsel a combján, a mellkasán és az arcán megvágta, a homlokát megütötte, majd a vonatról leszállva elmenekült. A kolléganő nem viselt testkamerát, holott a Nyugati telephelyen ez a lehetőség adott volt. Használatával feltehetőleg nem került volna sor a bántalmazásra, illetve, amennyiben mégis, a felvétel alapján az elkövetőt már beazonosíthatták volna.

- írta tájékoztatójában Tura Szvetlána, a MÁV-Start humánerőforrás igazgatója, hozzátéve, hogy a munkáltató statisztikája szerint 2020-ban ezidáig a jegyvizsgálók által jelentett esetek alapján tettlegességre 24-szer, verbális agresszióra, fenyegetésre egyszer, tettleges becsületsértésre 22 alkalommal került sor, nyolc napon túl gyógyuló sérülés egyszer történt. A tájékoztató szerint az elkövetők 80%-a menetjegy nélkül, érvénytelen, átruházott jeggyel utazni szándékozó, valamint ittas személy volt. A bántalmazások több mint fele a délutáni és éjszakai órákban történt, az esetek 52%-a erre az időszakra tehető.
A testkamerát 2019. szeptember 1-től vehették használatba a jegyvizsgálók, összesen 12 telephelyen 103 eszközt. A MÁV-Start szerint a tapasztalok azt mutatják, hogy

a mobikamerák használata láttán utazók együttműködőbbé váltak, megnőtt a jegyvásárlási hajlandóság. A testkamerával kísért vonatokon nem történt atrocitás, a kamerafelvétel lementésére és kiolvasásására egy esetben volt ezidáig szükség. A jegyvizsgáló-bántalmazás megelőzésében nagyon hatékony eszköz lehet a testkamera alkalmazása, de sajnos a munkavállalók kamera használati hajlandósága nagyon alacsony.

Éppen ezért a munkavállalók védelme érdekében a MÁV-Start 2020. augusztus 31. napjával a jegyvizsgáló-bántalmazással érintett legkritikusabb vonalakon a testkamera kötelező használatát tervezi elrendelni az elővárosi, valamint a 2., 40a., 100a, 120., 70., 71. és 142. sz. vonalakon. 

A kamerák kötelező viselését a mellékelt táblázatban szereplő vonatokon tervezi elrendelni a munkáltató. A VDSzSz Szolidaritás a testkamerák bevezetését követően mindenkit a testkamera használatára biztatott.

Inkább legyen rajtunk a kamera, amit nem kell használni, mintsem, hogy kellett volna használni, de nem volt ott

- állította többek között Pozsgai Alexander vjv-tagtársunk is, aki már számtalanszor került szembe problémás utasokkal, amit mindig sikerült atrocitás nélkül megoldania - egyetlen eset kivételével.

A testkamerák bevezetését a VDSzSz Szolidaritás 2016-ban kezdeményezte, az egyre több és erőszakosabb, vasutasokat érő bántalmazás miatt kollektív munkaügyi vitát is kezdeményeztünk. Ennek keretében - szakszervezetünk kezdeményezésére - a vasutasok védelmében a jegyellenőrző készülék segélykérő (S.O.S., pánikgomb) funkcióval bővült, így az adott vonaton szolgálatot teljesítő vjv-kollégák probléma esetén gyorsan tudják riasztani a fedélzeten utazó vagyonőrt, a többi jegyvizsgálót, a mozdonyvezetőt vagy az üzemirányítókat.