Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Egyoldalú munkáltatói intézkedéssel a MÁV-Start megváltoztatta a jegyvizsgálói munkakörcsalád besorolását


A belföldi jegyvizsgáló munkakör besorolása MMK 10 kategóriára, a belföldi vezető jegyvizsgáló munkakör besorolása MMK 11 kategóriára emelkedik 2020. július elsejétől. Az MMK 10. kategóriába tartozó nemzetközi jegyvizsgálói munkakör, valamint az MMK 11. kategóriába tartozó nemzetközi vezető jegyvizsgálói munkakör bérezése 2020. július elsejétől az eggyel magasabb MMK-hoz tartozó bérsávok alapulvételével történik.

A MÁV-Start tájékoztatása szerint a munkáltató

fenntartja a korábbi évközi béremelés hatását a vezető jegyvizsgálói (belföldi és nemzetközi) munkakörök esetében, így a rájuk fentiek szerint irányadó új besoroláson túlmenően a bérminimum értékét 15.000 forinttal növelten kell alkalmazni.

A munkakörök besorolási kategóriájának, illetve a bérezés szempontjából alkalmazandó kategóriák változásával, a munkakörök mindegyike a bérezés szempontjából magasabb bértábla kategóriába kerül, a változás a jegyvizsgáló munkakörcsoportba tartozók 90%-a esetében besorolási bérfelzárkóztatással jár.

Ismeretes: a VDSzSz Szolidaritás konzultációt kezdeményezett, hogy egyes utazói munkakörök egy munkaköri kategóriával feljebb kerüljenek!

A nemzetközi vasúti személyszállítás piacnyitása és a belföldi üzleti lehetőségek jövőbeli változása új kihívás elé állítja a MÁV-Start Zrt-t. A RegioJet már rárúgta az ajtót a hazai vasúti személyszállítási szolgáltatókra és további versenytársak megjelenése is várható. Emiatt elengedhetetlen, hogy a szolgáltatás színvonalának fejlesztése mellett, a liberalizált piacon leginkább keresett munkakörben foglalkoztatottakat a társaság megtartsa.
Nyilvánvalóan a kurrens munkakörök közé értendők az utazói munkakörök (jegyvizsgáló, vezető jegyvizsgáló, nemzetközi jegyvizsgáló, nemzetközi vezető jegyvizsgáló, fedélzeti jegyellenőr). Az ezekben a munkakörökben foglalkoztatottak megtartásának első lépéseként kezdeményeztük, hogy a felsorolt munkakörökre - illetve későbbiekben továbbiakban is - irányadó munkaköri kategóriák besorolása egy szinttel növekedjen.

Kezdeményezésünk nyomán a MÁV-Start átküldte tervezetét a jegyvizsgálói munkakörcsalád MMK-átsorolása érdekében, a részletek kidolgozása érdekében a tárgyalások folytatását kértük a munkáltatótól.