Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Kezdeményezésünk nyomán a MÁV-Start átküldte tervezetét a jegyvizsgálói munkakörcsalád MMK-átsorolása érdekében


A részletek kidolgozása érdekében a tárgyalások folytatását kértük. 

A munkáltató tervezete értelmében a munkakörcsoport MMK besorolása az alábbiak szerint emelkedne:

  • a belföldi jegyvizsgálók a jelenlegi 9-esből a 10-es MMK-ba,
  • a nemzetközi jegyvizsgálók a 10-esből a 11-es MMK-ba,
  • a belföldi vezető jegyvizsgálók a 10-esből a 11-es MMK-ba,
  • a nemzetközi vezető jegyvizsgálók a 11-esből a 12-es MMK-ba

kerülnének a munkáltató előterjesztése szerint. Mint a munkáltató válaszában írta:

"A munkakör kategóriájának változásával, a munkakörök bérezés szempontjából is magasabb bértábla kategóriába kerülnek, a változás a jegyvizsgáló munkakörcsoportba tartozók 90%-a esetében besorolási bér felzárkóztatással jár.

A szakszervezetek egyetértése esetén a Munkáltató 2020. július 01. napjától tervezi a változás bevezetését, mely a nagyszámú érintett bérfelzárkóztatása miatt jelentős előkészítő munkát igényel, így annak érdekében, hogy munkavállalóink részesülhessenek a magasabb besorolás, illetve bérfelzárkóztatás eredményében,  tisztelettel kérem, hogy szíveskedjenek legkésőbb 2020. július 28-án (jövő hét kedd) 09:00 óráig a javaslat elfogadása tárgyában visszajelezni."

 Ismeretes: a VDSzSz Szolidaritás konzultációt kezdeményezett, hogy egyes utazói munkakörök egy munkaköri kategóriával feljebb kerüljenek!

A nemzetközi vasúti személyszállítás piacnyitása és a belföldi üzleti lehetőségek jövőbeli változása új kihívás elé állítja a MÁV-Start Zrt-t. A RegioJet már rárúgta az ajtót a hazai vasúti személyszállítási szolgáltatókra és további versenytársak megjelenése is várható. Emiatt elengedhetetlen, hogy a szolgáltatás színvonalának fejlesztése mellett, a liberalizált piacon leginkább keresett munkakörben foglalkoztatottakat a társaság megtartsa.
Nyilvánvalóan a kurrens munkakörök közé értendők az utazói munkakörök (jegyvizsgáló, vezető jegyvizsgáló, nemzetközi jegyvizsgáló, nemzetközi vezető jegyvizsgáló, fedélzeti jegyellenőr). Az ezekben a munkakörökben foglalkoztatottak megtartásának első lépéseként kezdeményeztük, hogy a felsorolt munkakörökre - illetve későbbiekben továbbiakban is - irányadó munkaköri kategóriák besorolása egy szinttel növekedjen.