Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Egészen mostanáig Kelenföldön napi 45 percet ingyen dolgoztak hangosbemondó tagtársaink!


A VDSzSz Szolidaritás kezdeményezésére azonban nemrég módosult a MÁV Zrt. Kollektív Szerződése: a hangosbemondó munkakör bekerült a KSZ 10. számú mellékletébe!

Mint arról beszámoltunk (lásd itt és itt), Kelenföld állomáson a hangosbemondók hétfőtől vasárnapig a nappalos szolgálatban elvileg kétszer vehették ki a munkaközi szünetet: egyik alkalommal 20, másodszor 25 perc erejéig. Erre azonban a vonatforgalom miatt nem volt lehetőség, és ezt az időt a munkáltató nem is fizette ki számukra.

Emiatt a munkavállalók a hét minden napján napközben 45 percet ingyen dolgoztak: a KSZ helyi függeléke szerint a hangosbemondóknak először 10-13 óra, illetve 14-14:30 között lenne lehetőségük kivenni a 20, illetve 25 perces munkaközi szünetet. Kelenföld állomáson azonban szinte nem telik el úgy perc, hogy ne tájékoztatná a hangosbemondó az utasokat valamilyen fontos információról.

Kelenföldön az öt kollegát érintő probléma kezelésére a VDSzSz Szolidaritás egyeztetést kezdeményezett a munkáltatóval. Az egyeztetés alkalmával a munkáltató támogatta a hangosbemondó munkakör felvételét a KSZ 10. számú mellékletébe, a hangosbemondók részére ugyanis nappalos szolgálatban nem minden esetben adták ki a munkaközi szünetet, a kifizetés elmaradásának oka pedig az, hogy a KSZ 10. mellékletében Kelenföld állomás esetében mindeddig nem szerepelt a hangosbemondó munkakör. 

A 2017. május 24-i egyeztetésen Tóth József, a csomóponti főnökség vezetője elismerte, hogy

ilyen esetek valóban előfordultak. A munkaközi szünetet abban az esetben, ha csak egy fő hangosbemondó van vezényelve, és nincs második, közbeváltó főrendelkező forgalmi szolgálattevő, a munkaközi szünetet egyben kiadni a vonatforgalom sűrűsége miatt nem lehet. Kifizetés elmaradásának oka az, hogy nem szerepel a KSZ 10. mellékletében Kelenföld állomásnál a hangosbemondó munkakör.

 

Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke erre reagálva javasolta, hogy ennek megfelelően módosuljon a KSZ 10. számú melléklete. Ez történt meg most, a dokumentumot mellékeljük.

Letölthető dokumentumok:

20170831_KSZ_modositas_alairt.pdf