Nálunk minden
a vasutasokról szól!

700-an kerülhetnek át a MÁV-Volán csoport vállalataitól a MÁV SZK-hoz


Nemrég került sor a jogutódlással kapcsolatos első, MÁV-ot érintő vállalati fordulóra, ezt követi az egyeztetés a MÁV-Startnál, illetve az SZK-nál, valamint a többi érintett társaságnál. A munkáltató tájékoztatása szerint a korábban jelzett 480 munkavállalónál többen, mintegy 700-an kerülnek át az SZK-hoz, ez alapvetően logisztikai, raktározási, készletezési feladatok, valamint a közbeszerzések egy részének átvételét jelenti.

700-an kerülhetnek át a MÁV-Volán csoport vállalataitól a MÁV SZK-hoz

Mint a munkáltató képviselője beszámolt róla, az érintett munkavállalói kör 95%-át beazonosították. Röviden úgy lehet összefoglalni, hogy

  • például nem kerül át az SZK-hoz, ami hozzáadott értéket állít elő,
  • viszont az ezt megelőző, illetve követő feladatok igen. A MÁV esetében 185-en kerülnek át a MÁV-tól a MÁV SZK-hoz, erről írásos tájékoztatást ígért a munkáltató.

A munkavállalók és az üzemi tanácsok előzetes írásos tájékoztatót kapnak az átszállással, jogutódlással kapcsolatban. A munkáltató azonban még nem tudott felvilágosítást adni arról, hogy a munkavállalók munkaköre minden esetben változatlan marad-e az SZK-nál, ahogy az is tisztázásra vár, szükséges lesz-e az SZK-hoz érkezett munkavállalóknak új foglalkozás-egészségügyi orvosi alkalmassági vizsgálaton résztvenniük, ez egy rendelet módosításán múlik. 

A munkáltató kérésünkre megerősítette, hogy a munkavállalók pozíciója a jogutódlás során semmiképp nem romolhat, nem csökkenhet az alapbérük, továbbra is jogosultak az évvégi lojalitási juttatásra, a meglévő országbérletükre is jogosultak maradnak: az SZK-nál is mindent meg kell kapniuk, ami jelenleg jár részükre. A jogutódlást az SAP HR-moduljának felhasználásával hajtják végre, így a munkavállalóknak nem kell adatot szolgáltatniuk.

Az SZK-nál legfeljebb csak közép- vagy hosszútávon lehet racionalizálásra (összevonások, munkavégzési hely megváltozása, stb.) számítani, november elsejével erre nem kerül sor, de elképzelhető, hogy a jelenleg különböző cégeknél dolgozó, azonos tevékenységet végző munkavállalók az SZK-nál például egy irodába kerülhetnek. Kértük a munkáltatót, hogy helyben, területi szinten is tartson tájékoztatókat, ahol konkrétabb kérdéseikre is választ kaphatnak az érintett munkavállalók.