Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Szolnoki Mozdonyjavító: nemhiába az ultimátum, a munkáltató intézkedett!


Megkeresésünk nyomán rövid időn belül felmérték és megjavították a problémás fűtésvezérlések többségét a Szolnoki Mozdonyjavítóban, a hőmérséklet így már elfogadható, de továbbra is résen vagyunk, és szükség esetén készek vagyunk a területileg illetékes kormányhivatal munkavédelmi hatóságához fordulni!

Szolnoki Mozdonyjavító: nemhiába az ultimátum, a munkáltató intézkedett!

Előzmény: Mint beszámoltunk róla, a hideg őszi éjszakák ellenére még mindig akadnak olyan szolgálati helyek, ahol a fűtésért harcolni kell! A szolnoki mozdonyjavító műhelyben dolgozó tagtársaink jelezték, hogy a gáz hősugárzók közül mindössze néhány működik. Tájékoztatást és haladéktalan intézkedést kértünk a munkáltatótól.

Első megkeresésünkre a munkáltató arról tájékoztatott, hogy négy hősugárzó készüléket üzembe tudott helyezni a Szolnoki Mozdonyjavító Műhelyben, további 3-4 készülék cseréjét pedig megrendelte a vállalkozótól, ám ezek beszállítása jövő év elejére húzódik át. Ez persze csöppet sem megnyugtató. Hasonló a helyzet, mint tavaly a Déli pályaudvar személypénztára esetében - mutatott rá válaszában Oroszi Rudolf, a VDSzSz Szolidaritás munkavédelmi szakértője. Ezek szerint Szolnok mozdonyjavító esetében is többen tudtak a fűtés problémájáról, nyáron mégsem történt semmi.

Most megyünk bele a télbe, egyre hidegebb napok jönnek, és azzal vigasztaljuk az ott dolgozókat, hogy majd jövőre talán történik valami, ha a vállalkozó kegyeskedik intézkedni. Ezt a VDSzSz Szolidaritás nem tudja tolerálni. Amennyiben a jövő héten nem születik egy mindenki számára elfogadható gyors megoldás, úgy a területileg illetékes kormányhivatal munkavédelmi hatóságához fogunk fordulni munkavédelemre vonatkozó szabály folyamatos negligálása miatt. A kollégák ugyanis már most is fáznak. Különösen fölháborít, hogy többen tudtak a dologról és ennek ellenére nem sikerült kezelni a problémát. Azért az, hogy egy szolnoki(!) mozdonyszínben elégtelen a fűtés, annak felelőssége csak köthető valakihez, valakikhez.

- írta a VDSzSz Szolidaritás munkavédelmi képviselője. 

Ismeretes: egyre hűvösebb napok jönnek, és a Szolnoki Mozdonyjavító Műhelyben működő panelek már most sem bizonyulnak elégségesnek, a javítást állítólag a forráshiány hátráltatja. A beavatottak abban bíztak, hogy nyáron megtörténik a javítás - írta a munkáltató részére Oroszi Rudolf, a VDSzSz Szolidaritás munkavédelmi szakértője. 

Felhívta a munkáltató figyelmét arra, hogy:

zárt térben könnyű fizikai munka esetén 18-20 effektív és 19-21 C fok korrigált effektív hőmérsékletet kell biztosítania a munkáltatónak a 3/2002 SzCsM-EüM együttes rendelet szerint. Ez alá csak akkor mehet zárttéri munkahelyen a hőmérséklet, ha ezt a technológia megkívánja.
Erről nálunk nincs szó és amúgy is erre a helyzetre eltérő előírások vonatkoznak. Fontos tudni, hogy a mi esetünkben az idézett hőmérsékleti értékeket többlet ruházati juttatás biztosításával sem lehet csökkenteni. 

#SZOLGÁLATIHELYŐRSÉG
Nem biztonságos? Nem működik? Cserélni kell? Elavult? Omlik? Beázott? 
Szólj nekünk, segítünk!

Számos esetben kérik segítségünket tagtársaink a munkakörülmények javítása érdekében (hiányzó mikró, rossz szék, nem megfelelő világítás, stb.), melyekre közreműködésünknek köszönhetően, a szolgálati vezető bevonásával rövid időn belül megoldást találunk.

A "Mutasd a munkahelyed!" kampány keretében a szolgalatihelyorseg@vdszsz.hu e-mail címen az elérhetőséged megadásával jelezheted is nekünk, hol milyen intézkedésekre van szükség, hová menjünk személyesen bejárásra!