Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Testkamera: 2016-ban kezdeményeztük a bevezetését, 2021-ben az összes szolgálatban lévő jegyvizsgáló rendelkezésére fog állni!


A VDSzSz Szolidaritás tavaly ősszel valamennyi telepállomás testkamerával történő ellátását is szorgalmazta annak érdekében, hogy jegyvizsgáló tagtársaink, kollégáink - önkéntes alapon - bármikor használhassák a készülékeket. Szakszervezetünk korábban kérte és továbbra is kéri, hogy a jegyvizsgálók, vezető jegyvizsgálók testkamerájukon saját érdekükben minden esetben indítsák el a felvételt mielőtt a maszkviselés szabályainak betartására felszólítják a renitens utasokat!

Testkamera: 2016-ban kezdeményeztük a bevezetését, 2021-ben az összes szolgálatban lévő jegyvizsgáló rendelkezésére fog állni!

Mintegy ezer testkamerát szerez be a MÁV, mert a tapasztalatok szerint hatékonyak a jegyvizsgálók elleni támadások megelőzésében − közölte a MÁV–Start. Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a testkamerát 2019 szeptemberében vezették be, azóta 169 készüléket telepítettek. Az újabb beszerzés célja, hogy a társaság minden szolgálatban lévő jegyvizsgálónak biztosíthassa a testkamera használatát.

A készülékek bevezetése óta kevesebb jegyvizsgálót ért támadás, 2020-ban összesen 65 esetben ért támadás jegyvizsgálót szolgálat közben. Az elkövetők 69 százaléka menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel kívánt utazni, illetve ittas volt.


Testkamera: az érdemi változáshoz kollektív munkaügyi vitára volt szükség!

A VDSzSz Szolidaritás 2016-ban kezdeményezte a testkamerák bevezetését a MÁV-csoportnál, ám 2018-ban kénytelen volt kollektív munkaügyi vitát kezdeményezni a MÁV-Startnál, mivel a vasútvállalat hónapok óta nem tett semmit - a vasutasok elleni sorozatos, egyre gyakoribb és súlyosabb támadások ellenére sem. A kollektív munkaügyi vita keretében végre teljesült szakszervezetünk több, régi követelése is, így például a vonatszemélyzet jogosult lesz felfüggeszteni kereskedelmi tevékenységét a vonaton, ha munkája során úgy érzi, hogy támadás érheti. Ezenkívül a MÁV-Start vezetése vállalta, hogy a "veszélyes" vonatokon rendőri, vasútőri jelenlétet is biztosít, ahogy azt is vállalták, hogy a hölgy jegyvizsgálókat szintén kísérni fogják, ha egyedül szolgálnak.

A VDSzSz Szolidaritás által tett javaslatoknak megfelelően a MÁV-START számos rendőrségi és polgárőrségi megállapodást kötött, biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendelt meg, biztonságtechnikai beruházásokat valósított meg. Évente csaknem 80 ezer vonatot vagyonőri személyzet, 14 ezer vonatot pedig rendőrök kísérnek.

A MÁV korábbiközleménye szerint érezhetően pozitív eredményt hoztak a jegyvizsgálókat ért erőszakos cselekményekkel (például ellenőrzések közbeni bántalmazással vagy azzal való fenyegetéssel) szemben a pályaudvarokon elhangzó hangos figyelemfelhívások arról, hogy a jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek és szigorúan büntetendők.

Szintén szakszervezetünk kezdeményezésére a vasúttársaság jegyvizsgálói védelmében a jegyellenőrző készülék segélykérő (S.O.S., pánikgomb) funkcióval bővült, aminek segítségével az adott vonaton szolgálatot teljesítő kollégák probléma esetén gyorsan tudják riasztani a fedélzeten utazó vagyonőrt, a többi jegyvizsgálót, a mozdonyvezetőt vagy az üzemirányítókat.

Kép forrása: MÁV-csoport