Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Kezdeményezésünk nyomán további munkakörök munkavállalói részesülnek bérfejlesztésben


Ezúttal a művezető I., a műszaki művezető és a gépészeti diszpécser munkakörök esetében jött létre javaslatunk nyomán megállapodás. A pályavasúti munkakörökkel kapcsolatban a tárgyalások még nem zárultak le.

Kezdeményezésünk nyomán további munkakörök munkavállalói részesülnek bérfejlesztésben

A 2020. október 16. napján megkötött, 2020. évre vonatkozó járműkarbantartói bértáblasávok emeléséről szóló megállapodásban a munkáltató vállalta, hogy a művezető és a diszpécser munkakört betöltő munkavállalók bérhelyzetét a megállapodás aláírását követően a szakszervezetekkel egyeztetetten munkavállalónként felülvizsgálja és megteszi a szükséges intézkedéseket. Ezen előzmény alapján a napokban újabb megállapodás jött létre a korábbi megállapodás kiegészítéseként:

Ennek értelmében

  • a művezető I.,
  • a műszaki művezető
  • és a gépészeti diszpécser munkakörök

munkavállalói a 20 év alatti MÁV munkaviszony esetén 2,28%, 20 év szolgálati idő fölött 3,2% bérfejlesztésben részesülnek 2020. augusztus 1. napjától visszamenőlegesen, aminek kifizetésére először a 2020. december havi bérekkel egyidejűleg, a 2021. január havi bérfizetési napon kerül sor.

A megállapodás rögzíti, hogy a béremelés során a bérintézkedéssel érintett munkakörökben foglalkoztatott azon munkavállalók esetében, akiknek 2020. augusztus 1. napja és jelen megállapodás aláírásának napja közötti időszakban változott meg a munkakörük (vagy a bérük), vagy ezen munkakör változás révén kerültek a jelen bérintézkedéssel érintett munkakörök valamelyikébe és jelen megállapodás aláírásának napján is abban a munkakörben vannak foglalkoztatva, az új munkakör (vagy az új bér) szerint kapják meg a béremelést, az új munkakörben megállapított alapbérükre.

Ismeretes: szeptember elsején számoltunk be róla, hogy számos munkavállaló részesült kifizetésben a MÁV-Startnál. Szakszervezetünk a további munkaerő-elvándorlás megakadályozása érdekében folyamatosan bérintézkedések végrehajtását sürgette és sürgeti. Akkor ígértük, hogy a munkakörök áttekintése ezzel nem ér véget, folytatódnak a tárgyalások a többi, a jelenlegi bérintézkedésből kimaradt munkakör esetében is. Ennek egy újabb állomása a fenti bérfejlesztés. 

Ősszel a jegyvizsgálók, vezető jegyvizsgálók ugyan kategóriát ugrottak, de a koronavírus-járvány miatt korábban elmaradt az ennek megfelelő béremelés, ezért az augusztusi bérfizetéssel minden belföldi és nemzetközi jegyvizsgáló és vezető jegyvizsgáló bruttó 120 ezer forint egyszeri kifizetésben részesült.

A belföldi és nemzetközi személypénztárosok, a számadó, az utánfizetési, a VIP-pénztárosok és az ügyfélkapcsolati, ügyfélszolgálati szakelőadók tranzakciószám alapján három kategóriába sorolódtak. Az összes nagyállomást tömörítő 1. kategóriába tartozó pénztárosok bruttó 77.000 forint, a 2. kategóriába tartozók 66.000 forint, a 3-ban 55.000 forint egyszeri kifizetésben részesültek, ami az augusztusi bérrel érkezett. Ezen felül augusztus 1. és december 31. között az 1. kategóriában plusz havi 11.000, a 2. kategóriában plusz havi 9.500, 3. kategóriában plusz havi 8.000 forint alapbérkiegészítést kaptak.

Az a jegyvizsgálói és személypénztárosi munkakörcsaládba tartozó munkavállaló, aki 2020. január 1. és június 30. között nem volt 30 napnál hosszabb ideig betegállományban, a fentiekben jelzett teljes összegre volt jogosult, annál hosszabb táppénzes állomány esetén az összeg időarányosan csökkent.

Ezenkívül azok a munkavállalók, akik az első félévben járműkapcsolásokat végeztek,

  • 800 kapcsolás fölött bruttó 150 ezer Ft, 
  • 400 és 800 kapcsolás között bruttó 120.000 Ft,
  • 200 és 400 kapcsolás között bruttó 100.000 Ft, 
  • 20 és 200 kapcsolás között bruttó 50.000 Ft,
  • 20 vagy annál kevesebb kapcsolás esetén bruttó 20.000 Ft egyszeri kifizetésben részesülnek, amit az augusztusi bérfizetéssel kapták meg.

A fentieket a VDSzSz Szolidaritás képviselőivel közösen készítette elő a MÁV-Start vezetése, amit egyoldalú munkáltatói intézkedésként adott ki.

Októberben adtunk hírt róla, hogy megemelkednek a járműkarbantartók alapbérsávjai, és egyes munkakörökben további egyösszegű kifizetésekre került sor. A VDSzSz Szolidaritás a MÁV-Starttal egyeztetett intézkedések szükségességével egyetértett, az elosztás módját vagy az összeg mértékét keveseltük. Emiatt kizárólag a járműkarbantartók alapbér-emeléséről születhetett megállapodás: ennek értelmében a 0-19 év szolgálati idővel rendelkező járműkarbantartók - köztük a kocsivizsgálók - alapbére 2,28%-kal, 20 év fölötti szolgálati idővel rendelkezők esetében 3,2%-kal emelkedett 2020. augusztus elsejétől, amit az októberi bérrel, novemberben fizetett ki a munkáltató.