Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Számos munkavállaló részesül kifizetésben a MÁV-Startnál, de ez csak a kezdet a MÁV-csoportnál


Véget ért a VDSzSz Szolidaritás által kezdeményezett tárgyalások első fordulója. Szakszervezetünk a további munkaerő-elvándorlás megakadályozása érdekében folyamatosan bérintézkedések végrehajtását sürgette és sürgeti. Ennek következtében a MÁV-Start számos munkavállalója kifizetésben részesül, a munkakörök áttekintése azonban ezzel nem ér véget, folytatódnak a tárgyalások a többi, a jelenlegi bérintézkedésből kimaradt munkakör esetében is. Természetesen a MÁV Zrt-vel is egyeztetünk hasonló bérintézkedés végrehajtása érdekében. 

A VDSzSz Szolidaritással egyeztetett bérintézkedések egy részét egyoldalú munkáltatói intézkedésként adta ki a munkáltató. A szintén közösen előkészített, járműszerelőkre és kocsivizsgálókra vonatkozó bérintézkedések az alapbérsáv módosítása miatt megállapodás formájában látnak majd rövidesen napvilágot.

A jegyvizsgálók, vezető jegyvizsgálók ugyan kategóriát ugrottak, de a koronavírus-járvány miatt korábban elmaradt az ennek megfelelő béremelés, ezért az augusztusi bérfizetéssel minden belföldi és nemzetközi jegyvizsgáló és vezető jegyvizsgáló bruttó 120 ezer forint egyszeri kifizetésben részesül.

A belföldi és nemzetközi személypénztárosok, a számadó, az utánfizetési, a VIP-pénztárosok és az ügyfélkapcsolati, ügyfélszolgálati szakelőadók tranzakciószám alapján három kategóriába sorolódnak. Az összes nagyállomást tömörítő 1. kategóriába tartozó pénztárosok bruttó 77.000 forint, a 2. kategóriába tartozók 66.000 forint, a 3-ban 55.000 forint egyszeri kifizetésben részesülnek, ami az augusztusi bérrel érkezik. Ezen felül augusztus 1. és december 31. között az 1. kategóriában plusz havi 11.000, a 2. kategóriában plusz havi 9.500, 3. kategóriában plusz havi 8.000 forint alapbérkiegészítést kapnak. A VDSzSz Szolidaritás Személypénztáros Tagozata a pénztárosi munkakörök, MMK-k felülvizsgálatát javasolta, amit a munkáltató elfogadott, pár részletet azonban még tisztázni kell. 

Az a jegyvizsgálói és személypénztárosi munkakörcsaládba tartozó munkavállaló, aki 2020. január 1. és június 30. között nem volt 30 napnál hosszabb ideig betegállományban, az a fentiekben jelzett teljes összegre jogosult, annál hosszabb táppénzes állomány esetén az összeg időarányosan csökken.

Ezenkívül azok a munkavállalók, akik az első félévben járműkapcsolásokat végeztek,

  • 800 kapcsolás fölött bruttó 150 ezer Ft, 
  • 400 és 800 kapcsolás között bruttó 120.000 Ft,
  • 200 és 400 kapcsolás között bruttó 100.000 Ft, 
  • 20 és 200 kapcsolás között bruttó 50.000 Ft,
  • 20 vagy annál kevesebb kapcsolás esetén bruttó 20.000 Ft egyszeri kifizetésben részesülnek, amit az augusztusi bérfizetéssel kapnak meg.

A fentieket a VDSzSz Szolidaritás képviselőivel közösen készítette elő a MÁV-Start vezetése, amit egyoldalú munkáltatói intézkedésként adott ki.

A járműszerelők és kocsivizsgálók esetében rövidesen alapbérsáv-emelésre kerül sor kollektív erejű megállapodás keretében: a cél, hogy augusztus elejéig visszamenőlegesen a 20 évnél rövidebb szolgálati idővel rendelkező járműszerelők és kocsivizsgálók alapbérsávja 2,5%-kal, a 20 évnél hosszabb szolgálati idővel rendelkezők alapbérsávja 3,5%-kal emelkedjen.

A MÁV-Startnál a járműszerelők és a kocsivizsgálók alapbérsáv-emeléséről szóló megállapodás megkötése után célunk, hogy a fedélzeti jegyellenőrök, a munkaidőbeosztás-készítők és a személyzetirányítók jelentős mértékű kompenzációt kapjanak, ennek érdekében folytatódnak a tárgyalások. Természetesen a MÁV Zrt-vel is egyeztetünk plusz juttatások érdekében.