Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Keleti és Nyugati pu.: a munkáltató soron kívüli intézkedését kértük!


Átmenetileg se forduljon elő olyan helyzet, hogy a tartózkodókban az ott várakozó kollégák nagy száma miatt a biztonságos védőtávolság megtartása ne legyen garantálható. A takarítással is gondok vannak. Dr. Gönczi Tamás, szakszervezetünk Startos társasági vezetője dr. Tura Szvetlána, a MÁV-Start humánerőforrás igazgatójához fordult.

Mindkét fejpályaudvaron probléma, hogy az idegen szakaszok tartózkodására kijelölt helyiségek esetenként szűkösek, vannak olyan időszakok, hogy egyszerre több utazó tartózkodik ott, mint amennyi az adott pihenőhely befogadó képessége.

Álláspontunk szerint a jelenlegi pandémiás helyzetben különösen fontos a zsúfoltság elkerülése, hiszen enélkül nem biztosítható a járvány elleni védekezésben kritikus fontosságú védőtávolság betartása.
Mivel a kollégák jelzései alapján ez jeleneg nem megoldott, így kérjük a munkáltató soron kívüli intézkedését annak érdekében, hogy - amennyiben szükséges, akár újabb helyiségek ideiglenes tartózkodóként való kijelölésével is - átmenetileg se forduljon elő olyan helyzet, hogy a tartózkodókban az ott várakozó kollégák nagy száma miatt a biztonságos védőtávolság megtartása ne legyen garantálható.

Hasonlóképpen általános érvényű, a Keleti és a Nyugati pu. minden utazói tartózkodásában jelentkező hiányosság, hogy fertőtlenítő folyadék, fertőtlenítő hatású ézmosó szer, illetve a helyes és biztonságos kézmosáshoz szükséges papír törölköző egyik helyen sincsen kihelyezve, pedig ezek az eszközök jelentősen hozzájárulhatnának a járványügyi védekezés sikerességéhez.

Emellett szintén ráirányítottuk a munkáltató figyelmét a Nyugati pu. tartózkodóiban a takaríijtással kapcsolatos hiányosságokra. Ebből a szempontból mind a földszinti, idegen szakaszok részére kijelölt, mind pedig az emeleti, saját telepállomási dolgozóknak fenntartott tartózkodókban jellemző, hogy a takarítás gyakorisága és az elvégzett munka minősége is súlyosan kifogásolható (az általunk személyesen tapasztaltak alapján vélelmezhető, hogy olykor napokig nem takarítanak).

Ez a jelenség azért is elfogadhatatlan, mivel a járványok elleni védekezésben szintén kiemelt szerepe van az általános higiénés szabályok betartásának, a több személy által haszált helyiségek tisztán tartaásának gyakori fertőtlenítésének. Ezért kértük, hogy a munkáltató vizsgálja felül az utazói tartózkodók takarítási és fertőtlenítési protokollját, és tegyen intézkedéseket a helyzet érdemi javítására.

A bejárás során tapasztalt néhány további, konkrét hiányosságot - köztük olyan, potenciálisan balesetveszélyes, így azonnali beavatkozást igénylő érintésvédelmi problémát (pl. kirángatott konnektorok, lógó vezetékek) is tapasztaltunk, melyeket munkavédelmi szakértőnk összefoglalt.