Nálunk minden
a vasutasokról szól!

RCH: eredménytelenül zárult a VDSzSz Szolidaritás és a VSZ által kezdeményezett kollektív munkaügyi vita első fordulója


Részeredmény, hogy a két déli határon (Kürtös, Szabadka) az idén biztosan nem lesz változás, folytatódik a kollektív munkaügyi vita.

RCH: eredménytelenül zárult a VDSzSz Szolidaritás és a VSZ által kezdeményezett kollektív munkaügyi vita első fordulója

A két szakszervezet a Kőrös, Koitiers, Horváth vezetőtriónak szóban is előadta a korábban leírtakat: a vállalat működése szempontjából elhibázott lépésnek tartjuk a külföldi üzemváltó állomásokról - különösen a nagy forgalmú állomásokról - való RCH-s levonulást, ezért az intézkedés visszavonását követeljük. A VDSzSz Szolidaritás külön kitért a váci fiaskóra, kérve a történtek nyomán a személyi és működésbeli konzekvenciák levonását.

Kőrös Norbert vezérigazgató válaszában elmondta, hogy a határok működésének átalakításáról az RCH nem mond le, ezzel kapcsolatban a tulajdonosnak is elvárásai vannak. Azt azonban a munkáltatói oldal elismerte, hogy a váci ügy is bebizonyította, nem lehet ezt az intézkedést sürgetni, mert ezesetben ilyen és ehhez hasonló pofonokba futhat bele a vállalat. Éppen ezért a munkáltató kijelentette, hogy a két déli határon (Kürtös, Szabadka) az idén biztosan nem kerül sor változásra. A Vácon történtekkel kapcsolatban elismerte:

Hiba volt. Ezen nem lehet vitatkozni. Le kell vonni a tanulságokat.

A VDSzSz Szolidaritás felhívta a munkáltató figyelmét arra, hogy az intézkedésben érintett szolgálati helyeken feszült a helyzet, ezért az ügy kimenetelétől függetlenül egy - a Foglalkoztatáspolitikai Megállapodásban rögzítetteken túlmutató - foglalkoztatási garanciát is magában foglaló intézkedési csomag kidolgozását követeli. Kőrös Norbert időt kért a követelés megfontolására.

A kollektív munkaügyi szeptember 17-én folytatódik.