Nálunk minden
a vasutasokról szól!

További megelőző biztonsági intézkedés bevezetéséről döntött a MÁV elnök-vezérigazgatója


A gyermekek otthoni felügyeletére is kitér a tájékoztató, amit a COVID-19 koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetre való tekintettel adott ki a munkáltató.

2020. március 15-én visszavonásig „Otthoni munkavégzést” rendelt el az arra kijelölt munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók részére és tájékoztatást ad a 12 évnél fiatalabb gyermeket nevelő munkavállalók esetében a felügyelet biztosításának lehetőségeiről, mellékelve. Döntés született továbbá a képzések és vizsgáztatások jelentős részének elhalasztásáról is, erről itt olvashattok. A kiadott rendelkezés lényege:

Gyermekek otthoni felügyelete:

A kormányzati és helyi intézkedések nyomán számos bölcsődei és óvodai ellátásban résztvevő, iskolában tanuló, 12 éven aluli gyermek esetében válik szükségessé a napközbeni, lakóhelyi felügyelet biztosítása, mely a munkatársainkat is érintheti.
A munkáltató tájékoztatója szerint a helyzet kezelésére az alábbi lehetőségek adottak:

1. Szabadság igénybevétele

- akár a 2020. évre járó teljes szabadság igénybevétele,
- bejelentési határidő betartása nélkül is engedélyezhető.

2. „Otthoni munkavégzés” (Home-office) „igénybevétele a gyermek felügyelete alatt

 Az „Otthoni munkavégzés” engedélyezése során az érintett munkavállalók előnyt élveznek, amennyiben megfelelnek az otthoni munkavégzés feltételeinek.

3. Gyermekápolási táppénz igénybevétele

Amennyiben a munkavállaló a 12 éven aluli gyermeke betegsége miatt nem tudja ellátni munkáját, gyermekápolási táppénzt vehet igénybe.

 4. Nem fizetett, igazolt távollét a gyermek felügyeletére

Ha az előzőek szerinti megoldások (szabadság, home-office, táppénz) egyike sem megvalósítható, akkor jelenleg törvényesen igazolt, nem fizetett távollét illeti meg a munkavállalót.

Amennyiben a felügyeletet igénylő gyermek mindkét szülője vasutas munkavállaló, akkor erre a vezénylésük során tekintettel kell lenni.

Ismeretes: Március 13-án a kormányfő bejelentette, hogy március 16-tól bezárnak az iskolák. A bejelentést követően egyeztettünk a munkáltatóval. Az a munkavállaló, aki nem tudja elhelyezni iskoláskorú gyermekét jogosult otthon maradni, de erről haladéktalanul tájékoztatni köteles a munkáltatót. Ez igazolt, fizetetlen távollétnek minősül. Kormányzati döntést igényel, mi lesz a díjazással, erről információink szerint rövidesen kormányrendeletet adnak ki. Ha többet tudunk, azonnal megosztjuk Veletek. Ugyancsak kezdeményeztük, hogy két vasutas szülőt egyszerre ne vezényeljenek szolgálatba, ezt a javaslatunkat a munkáltató befogadta.

Otthoni munkavégzés:
A munkáltató egyik legfontosabb kötelezettségre, az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörnyezet biztosítása.
Ennek érdekében lehetővé tette a munkáltató az otthoni munkavégzés lehetőségét azokban a munkakörökben, amelyek ilyen módon elláthatók és technikai feltételei adottak és ezt az érintett munkavállaló vállalja - áll a tájékoztatóban.