Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Új követeléssel bővült a kollektív munkaügyi vita


Új követeléssel egészítettük ki a kollektív munkaügyi vitát augusztus 12-én, mivel a MÁV többségi tulajdonában lévő cégek közül jónéhány létszámleépítéseket hajt végre, ráadásul úgy, hogy tagadja ennek tényét. Valóban, elaprózva csinálják: egyik helyen „csak” öt emberrel kapcsolatban kezdenek konzultációt, másik helyen tízről van szó, melyek rendre eredménytelenül záródnak. Az IK Kft. pedig már régóta nem csinál titkot abból, hogy még az idén ezer munkavállalótól kívánnak megszabadulni.
Egy szó, mint száz: szakszervezetünk követelése az, hogy a munkáltató működésével összefüggő okból nem kerülhet sor munkáltatói rendes felmondásra. Elfogadhatatlan ugyanis, hogy a vasutat tisztességgel kiszolgáló, fiatalnak nem mondható, általában alacsony iskolai végzettséggel, és többségében csak vasúti ismeretekkel rendelkező munkavállalókat egyszerűen kitegyék az utcára, ami gyakorlatilag „halálos ítéletükkel” egyenértékű: ők ugyanis a fentiek miatt már nem számítanak vonzó célpontnak a munkaerőpiacon. És menedzsertréningeken sem igen vettek részt.
Elmondtuk: egy ekkora cégnél továbbfoglalkoztatásukat meg kell tudni oldani, és nem az elbocsátás rémével kellene a munkavállalókat nap mint nap riogatni. Normális szakszervezet nem tehet ilyenkor mást, mint akár egy tagjáért is sztrájkba lép, hiszen ahogy a mondás tartja: ma nekem, holnap neked. Ahogy ezt Olaszországban és Franciaországban is felismerték.
Természetesen, a többi követelésünket változatlanul fenntartjuk. A kollektív munkaügyi vita következő fordulójára szeptember 2-án 15 órakor kerül sor.