Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Hírlevél - 2008. 06. 20.


A Fővárosi Bíróság szakszervezetünk sztrájkjait sorra jogszerűnek ítélő ténykedését futballmeccshez hasonlítani lehet, bár elég sokat elárul a munkáltató hozzáállásáról – ahogy ez a június 20-i kollektív munkaügyi vitán is történt. Mert a munkáltató ifjú Endréje vonta a fenti párhuzamot, jelezve, hogy a meccsnek koránt sincs vége: még a Legfelsőbb Bíróságig is elmegy, csak azért, hogy jogellenesnek nyilváníttassa a VDSzSz sztrájkját. A másik hozzászólásában azt ecsetelte a jeles ifjú, hogy a Cargo privatizációja okán követelt 250 ezer forintos tételt bérkövetelésnek minősítette a Bíróság. Így újabb megerősítést nyert, hogy a követelés teljesíthető, és nem kell a lecsukás rémétől rettegnie senkinek se.
Ennek azonban nem sok jelét tapasztaltuk az elmúlt hetekben. A biztató kezdet után hosszadalmas, minisztériummal zajló időpont-egyeztetések mindenesetre aggodalomra adnak okot a tulajdonos megállapodási készségével kapcsolatban. Jeleztük: amennyiben nem jön létre követeléseinkről záros időn belül egyezség, folytatni fogjuk a sztrájkot. Szinte már mondani sem kell, hogy a MÁV Gépészeti ZRt-t ezúttal se képviselte senki, bár annak ellenére, hogy nem gazdasági oka van a követelések kifizetésének, hanem politikai, tarthatatlan, amit a cég humánpolitikai vezetése távolmaradásával is művel.
Közvetítőnket kénytelenek voltunk helyesbíteni, mikor a kollektív munkaügyi vitát azzal összegezte, hogy nem történt elmozdulás: a felek egy tapodtat se léptek el eredeti álláspontjuktól. A VDSzSz ugyanis a Gépészet vonatkozásában egy garantált teljesítmény-ösztönző rendszer kialakítását javasolta, amitől korábban a munkáltató elzárkózott. Akárcsak a többi, hiszen január közepén a Starttal is megszülethetett volna a megállapodás. Azóta azonban erőltetett mosoly közepette a munkáltatók makacsul kitartanak álláspontjuk mellett. Ami viszont a tulajdonosé. Természetesen, amennyiben a munkáltatók közül – vagy máshonnan – bárki előrukkol valami javaslattal, rajtunk nem fog múlni az érdemi tárgyalás. A vita következő fordulójára július 22-én 15 órakor kerül sor.

Már sokszor mondtuk, ma beérett: megállapodás jött létre a MÁV Start vezetésével. Darabonként négyszáz forintot fizet a munkáltató az utasleadási lapot kiállító munkavállalóknak a behajthatatlan követelések esetén. Mindezt 30 napon belül. Részletek a képre kattintva: