Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Hírlevél - 2008. 03. 17.


Hírlevél
„Havi 80 ezer forint kevés, de van, akinek még kevesebb van” – részben ez a MÁV képviselőjének érve követeléseink elutálására, révén már minden indokukat számtalanszor megcáfoltuk. Az ominózus eszmefuttatást a március 17-i kollektív munkaügyi vitán a cég humánpolitikai igazgatója a közvetítő jelenlétében fejtette ki. Másrészt „örülhetnek a vasutasok, hogy van munkájuk”. A forrás ugyanaz.
A munkáltatók egyébként továbbra is konokul elzárkóztak követeléseink teljesítésétől, a MÁV a Startos érdekegyeztetést javasolta a kiszervezéssel kapcsolatos követelésünk megvitatására, ez azonban nem szól másról, minthogy a többi szakszervezet a VDSzSz tárgyalódelegációját folyamatosan a bérmegállapodás aláírására agitálja. Szakszervezetünk számára azonban továbbra is elfogadhatatlan, hogy a munkáltató kompenzáció nélkül a tavalyi szintre visszaemelje a heti munkaidőt. A Start képviselője az egyeztetésen ezt megerősítette, mondván, hogy továbbra is december 30-i ajánlata van érvényben.
A MÁV Start ZRt. és a MÁV Gépészeti ZRt. munkavállalói részére követelt kiszervezési pótlék kérdése túlmutat önmagán. A Pályavasút várható társaságba vitele esetén az ott dolgozókra sanyarú sors vár, ha követeléseinket a Start esetében nem sikerül a sztrájkkal kikényszeríteni. Ezen kívül szó volt a Kormány és a MÁV Start között körvonalazódó közszolgáltatási szerződésről, aminek már több éve nem sikerült ezen a fázison túljutni, illetve a záhonyi térségben zavartalanul működő pályafenntartási panamáról. Előrelépés utóbbi esetben se történt.
A munkaügyi vita folytatására március 25-én kerül sor.