Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Hírlevél - 2008. 02. 14.


Egyelőre úgy tűnik, hogy az „egyeztetéseken” követeléseink teljesítéséről megállapodni olyan erőfeszítést kíván, aminek töredékéből simán hungarikummá lehetne tenni az éti csiga fogyasztását. De még erre is készek vagyunk, azonban a tulajdonos továbbra sem felejt, és bosszúra szomjazik: a kollektív munkaügyi vita február 14-i fordulóján újfent nem történt előrelépés sem a MÁV, sem pedig a MÁV Start vezetése részéről. Ez az állapot már hetek óta tart, annak ellenére, hogy ez idő alatt a VDSzSz már több alternatív javaslatot is tett. (Ezek közül egyet, a január 15-it például a MÁV Start vezetése el is fogadta, de másnap az egész konstrukciót visszavonta, ennek okát azonban csak sejteni véljük.)
A munkáltatók merev álláspontját a február elsejei és a február 4. és 7. között megtartott sztrájk se puhította meg, nyilván ezért ajánlotta fel segítségét a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat. Amit elfogadtunk.
A munkaügyi közvetítés dr. Herczog László bevonásával február 15-én 9 órakor kezdődik az összes munkáltató, valamint Szakszervezetünk részvételével. Az egyeztetés megkezdésétől számított öt napon belül nem lehet sztrájkot tartani, azonban február elsejétől meghirdetett, majd február 7-én felfüggesztett sztrájkunkat továbbra sem fújjuk le, mivel követeléseink teljesítésétől nem tekintünk el.
Bizonyítékaink vannak arra, hogy a Start vezetése sztrájkunk február 7-i felfüggesztése óta a konfliktus megoldása helyett – szokás szerint – minden létező utasítás megszegésével készült fel egy esetleges február 15-i sztrájkra: a vezényleteket kalapácsokkal látták el, illetve szabadidejükből erre áldozó „kollégákat”, vasutasokat hívtak be annak érdekében, hogy kiváltsák a sztrájkoló jegyvizsgálókat, vezető jegyvizsgálókat. Ez azért furcsa, mivel a MÁV Start vezetése ma cáfolta értesüléseinket, kijelentve, hogy csak a Startnál munkaviszonnyal rendelkezők láthatnak el a vasúton jegyvizsgálói, vezető jegyvizsgálói feladatokat. Valakik tehát megint hazudnak.
Szakszervezetünk az eddigi sztrájkok során dokumentált utasításellenes munkáltatást bizonyító eseménykönyveket a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz is eljuttatta, megkérve őket is a korrekt vizsgálat lefolytatására.