Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Tisztelt Tagtársak! - 2008. 02. 11.


Elsőfokon, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság végzése értelmében a Szakszervezetünk által meghirdetett sztrájk jogszerű. A Bíróság a MÁV Cargo sikeres privatizációja okán támasztott követeléseinket mind a MÁV ZRt., mind a MÁV Start ZRt. - és természetesen a többi érintett társaság – vonatkozásában sztrájkkal kikényszeríthető követelésnek minősítette.
A társaságba vitt munkavállalók részére – a MÁV Start esetében 2007. július elsejéig visszamenőlegesen – követelt 10 százalékos személyi alapbéremelést a nem jogerős végzés sztrájkkal nem kikényszeríthetőnek minősítette.
Szakszervezetünk az elsőfokú végzéssel megerősítve látja azt a követelését, hogy a privatizációs eredményből minden vasutasnak részesülnie kell.
Szakszervezetünk a társaságba vitt munkavállalók részére követelt 10 százalékos személyi alapbérfejlesztés okán meghirdetett munkabeszüntetés alapjául szolgáló követelés jogellenességének megállapítását nem fogadja el, és a MÁV Start vonatkozásában hozott végzéssel szemben fellebbez.

Tagtársak, vasutasok!

A bírósági végzés ismeretében csak erősödhet Bennetek az elszántság, hiszen a követelésért folytatott sztrájk – az etikai és erkölcsi próbán túlmenően – a jogi megmérettetést is állja. Február 11-én a délelőtti MÁV ZRt-vel folyó tárgyalás – minő szokatlan – nem hozott eredményt. Annak ellenére, hogy Zsoldos Marianna humánpolitikai igazgatóasszony gesztusértékű kijelentést tett: felajánlott minden vasutas számára a privatizáció okán támasztott követeléseink elismeréseként egy-egy forintot, amelyet természetesen saját költségére fedez. Ha úgy tetszik, megtört a jég, hiszen a MÁV menedzsmentje így hivatalosan beismerte, hogy az összes vasutast joggal illeti meg a privatizációs bevétel egy része. A tárgyalások holnap 11 órakor folytatódnak.
A MÁV Start ZRt-nél a maximum tizenöt perces egyeztetés eredménytelenül zárult, a folytatásra szerdán a déli órákban kerül sor.
Egyre inkább úgy tűnik, hogy tovább kell folytatni sztrájkunkat követeléseink elérése érdekében.

Üdvözlettel:

Bárány Balázs
alelnök