Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Hírlevél - 2008. 02. 03.


A sztrájk felfüggesztését követő nap a kollektív munkaügyi vita tárgyalása még nem hozott áttörést a MÁV-nál és a MÁV Startnál sem.
A tárgyalás elején nyomatékosítottuk azon véleményünket, miszerint a MÁV totális háborút indított Szakszervezetünk és a követeléseink mellett kiálló munkavállalók nagy tömege ellen – ahogy ez már az utasításellenes munkáltatástól hemzsegő sztrájk során is egyértelművé vált. Ezt tetézve egy múlt heti kollektív munkaügyi vita – általunk még csak nem is látott – jegyzőkönyvéből egy olyan részletet ragadt ki a Láthatatlan Kéz, és juttatott el a MÁV honlapjára, illetve az egyik országos televízióhoz, melyet – szövegkörnyezetéből kiemelve – alkalmasnak talált a VDSzSz lejáratására. A munkáltató az említett tárgyalás előtt elmulasztotta Szakszervezetünk tudomására hozni, hogy az ülés alatt hangfelvétel készül, beleegyezésünket pedig végképp nem kérte ehhez. Elmondtuk a munkáltató képviselőjének, hogy a továbbiakban csak akkor járulunk hozzá hangfelvétel készítéséhez, ha az ülések sajtó-nyilvánosak lesznek, hiszen eddig se Szakszervezetünk volt az, amelyik tiltakozott a média jelenléte ellen.
A munkáltató szerint a Cargo privatizációs bevételéből a VDSzSz által követelt 250 ezer forint kifizetésére nincs fedezet, annak ellenére, hogy a MÁV legvérmesebb álmaiban is csak 80 milliárd forintot remélt az árufuvarozó cég eladásából. Ehhez képest – Szakszervezetünk lobbitevékenységének is köszönhetően – a vételár lényegesen többre, 102,5 milliárd forintra duzzadt. Természetesen, korábbi bejelentésünknek megfelelően a tárgyalások sikertelensége esetén LEGKÉSŐBB február 15-én folytatjuk a sztrájkot. Kérünk Benneteket, hogy magatokban készüljetek fel erre.
A kollektív munkaügyi vita következő fordulójára február 11-én kerül sor.