Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Kérdezz-felelek a február elsejére meghirdetett vasutas sztrájkról… - 2008. 01. 31.


– Mely cégeknél hirdetett a VDSzSz sztrájkot?
– Szakszervezetünk a MÁV ZRt-nél, a MÁV Start ZRt-nél és a MÁV Gépészet ZRt-nél február elsejétől sztrájkot hirdetett. A munkabeszüntetéshez a MÁV Cargo ZRt. munkavállalói szolidaritási sztrájkkal csatlakoznak.
– Pontosan melyek a VDSzSz követelései?

– A VDSzSz a MÁV ZRt., a MÁV Start ZRt., valamint a MÁV Gépészet ZRt. munkavállalói részére nettó 250 ezer forint kifizetését követeli a MÁV Cargo ZRt. privatizációs bevételéből – Kóka János korábbi gazdasági és közlekedési miniszter ígérete alapján. Szakszervezetünk korábban ugyanis csak azzal a feltétellel járult hozzá a cég privatizálásához, ha a munkavállalók részesedhetnek a MÁV Cargo ZRt. tulajdonlásából.
Ezen felül Szakszervezetünk a 2008. január elsején társaságba vitt MÁV Gépészet ZRt. és a 2007. július elsején kiszervezett MÁV Start ZRt. munkavállalói részére 10 százalékos alapbérfejlesztést is követel, a személyszállítási cég esetében azonban július elsejéig visszamenőlegesen. Mindez, természetesen, a 2008. évi bérfejlesztésen felül értendő. (A VDSzSz a többségében mozdonyvezetőket tömörítő MÁV Trakció ZRt-nél is kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a fenti követelések elérése érdekében.)
– Nem irreálisak ezek a követelések?
– Olyannyira nem, hogy például a MÁV Start ZRt. vezetése és Szakszervezetünk között már létrejött az egyezség követeléseink teljesítéséről, a menedzsment azonban sajnálatos módon ajánlatát az aláírás előtti utolsó pillanatban visszavonta.
– Mikor kezdődik a munkabeszüntetés?
– A sztrájkot február elsejétől hirdettük meg, a munkabeszüntetés február elsején hajnali három órakor kezdődik.
– Mire számítson az utazóközönség?
– Amennyiben a MÁV ZRt. és a MÁV Start ZRt. vezetésével nem sikerül megállapodni a még elégséges szolgáltatásokról, úgy február elsejétől bármikor, bárhol káosz alakulhat ki a vasúti közlekedésben, amiért a cégeket terheli a felelősség. A VDSzSz a megállapodásban érdekelt, a tárgyalások január 31-én a délutáni órákban még folytatódnak.
– Csak a VDSzSz hirdetett vasutas sztrájkot?
– Igen, és a többi szakszervezet sztrájktól való távolmaradása miatt némi csalódottságot is érzünk, hiszen szerintünk a 10 százalékos személyi alapbérfejlesztés, valamint a 250 ezer forint kifizetésére vonatkozó követelésünk teljesítése a többi szakszervezet tagságának is érdeke.