Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól!


És egészen péntek éjfélig tart. De mit kell tenni ilyen esetben, mire kell figyelniük a munkáltatóknak?

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól!

A harmadfokú hőségriasztás idején a munkáltatóknak különösen figyelniük kell a munkavállalók egészségének védelmére. Az ilyen szélsőséges időjárási körülmények között a munkahelyeken különleges intézkedéseket kell bevezetni, hogy minimalizálják a hőség okozta egészségügyi kockázatokat.

A következő lépések segíthetnek ebben:

  1. Megfelelő szellőzés és hűtés biztosítása: gondoskodni kell arról, hogy a munkahelyen megfelelő légkondicionálás vagy szellőzés legyen. Ha lehetséges, helyezzenek el ventilátorokat, vagy biztosítsanak légkondicionált pihenőhelyiségeket.
  2. Rendszeres pihenőidők: gyakori szüneteket kell beiktatni, különösen a szabadban dolgozó munkavállalók számára. Ezzel lehetőséget biztosítva számukra, hogy lehűljenek és hidratálódjanak.
  3. Folyadékpótlás: biztosítani kell, hogy a dolgozók elegendő mennyiségű vizet igyanak. Célszerű friss, hűtött ivóvizet elérhetővé tenni a munkahelyen.
  4. Munkaruházat: könnyű, szellős és világos színű munkaruházatot kell biztosítani, amely segít a testhőmérséklet szabályozásában.
  5. Munkarend átalakítása: amennyiben lehetséges, a munkaidőt a hűvösebb reggeli vagy esti órákra kell átszervezni, hogy elkerüljék a legmelegebb időszakot.
  6. Tájékoztatás és oktatás: fontos, hogy a munkavállalók tisztában legyenek a hőség veszélyeivel és azzal, hogyan előzhetik meg a hőgutát vagy a napszúrást. Rendszeres oktatás és tájékoztatás szükséges.

Ezek az intézkedések nemcsak a munkavállalók egészségének védelmét szolgálják, hanem hozzájárulnak a munkahelyi biztonság és a munkavégzés hatékonyságának megőrzéséhez is a hőségriasztás alatt.

Nagyné Lajkó Éva, MÁV SZK munkavédelmi képviselő