Nálunk minden
a vasutasokról szól!

A Budapest JBI Munkavédelmi Bizottság első látogatása a Szolnoki „Fűtőházban”


A Budapest JBI újonnan megalakult Munkavédelmi Bizottsága (MVB) hivatalosan is megkezdte tevékenységét. Az alakuló ülésen elfogadták a bizottság működési szabályzatát és meghatározták az elkövetkezendő hónapokra vonatkozó főbb célkitűzéseket. A bizottság első látogatására június 27-én a Szolnoki Fűtőházban és kocsiműhelyben került sor, ahol céljuk a munkavédelem aktuális állapotának felmérése és a biztonsági előírások betartásának ellenőrzése volt.

Látogatás a Szolnoki Fűtőházban

A bizottság első hivatalos látogatása a Szolnoki Fűtőházba vezetett. A fűtőház kulcsfontosságú szerepet játszik a vontató és vontatott járművek karbantartásában és javításában, így különös figyelmet igényel a biztonság szempontjából. A látogatás során a bizottság tagjai bejárták az üzem területét, találkoztak az ott dolgozó munkavállalókkal, és megtekintették a munkavédelmi rendszereket és folyamatokat.

A fűtőházban folytatott részletes vizsgálat során több pozitívumot is tapasztaltak, például a korszerű védőeszközök használatát és a megfelelő tájékoztatást a munkavállalók számára. Ugyanakkor néhány területen javítási lehetőségeket is azonosítottak, mint például a veszélyes anyagok tárolásának optimalizálása és a szociális blokkok felújítása.

Jövőbeni tervek

A Munkavédelmi Bizottság elkötelezett a folyamatos javítás mellett, és további látogatásokat tervez a JBI más részlegeiben is. A bizottság célja, hogy a JBI minden munkavállaló számára biztonságos munkakörnyezetet biztosítson, és hogy a munkavédelmi szabályok betartását folyamatosan ellenőrizze és fejlessze.
A következő hónapok során a bizottság aktívan együttműködik a Szolnoki Telephely vezetőségével és munkavállalóival, hogy a felmerült problémákra megoldásokat találjanak, és megvalósítsák a javasolt fejlesztéseket. Az MVB elkötelezett amellett, hogy a biztonsági előírások betartásával és folyamatos fejlesztésével biztosítsa munkavállalói egészségét és biztonságát.

A JBI munkavédelmi színvonalának javításához, és biztosíthatja, hogy minden munkavállaló biztonságos és egészséges munkakörnyezetben dolgozhasson. A bizottság további tervei és javaslatai egyértelműen mutatják a JBI elkötelezettségét a munkavédelem fejlesztése iránt, és várhatóan pozitív hatással lesznek a szervezet egészére nézve.

Pozitív tapasztalatok

A Munkavédelmi Bizottság látogatása során számos pozitívumot fedezett fel, amelyek hozzájárulnak a munkavállalók biztonságához és jólétéhez:

  • Korszerű védőeszközök: A fűtőházban alkalmazott védőeszközök naprakészek és kiváló minőségűek, megfelelően védve a dolgozókat a munkájuk során felmerülő potenciális veszélyektől.
  • Hatékony oktatás: A munkavállalók rendszeresen részt vesznek biztonsági oktatásokon, ami növeli a tudatosságukat és felkészültségüket a veszélyes helyzetek kezelésében.
  • Jó kommunikáció: A munkavállalók és a vezetőség közötti kommunikáció hatékony, amely elősegíti a gyors információáramlást és a problémák azonnali kezelését.

Megoldandó feladatok

A látogatás során a bizottság több területet is azonosított, ahol további fejlesztések szükségesek a munkabiztonság fokozása érdekében:

  • Veszélyes anyagok tárolása: Bár a veszélyes anyagok tárolása biztonságos, javasolt a jelenlegi eljárások felülvizsgálata és szigorítása, hogy minimalizálják a potenciális kockázatokat.
  • Szociális blokkok tisztasága: Bizonyos területeken a munkakörnyezet tisztaságának fenntartása kihívást jelent. Ennek javítására rendszeres karbantartási programokat terveznek bevezetni.
  • Kockázatértékelési gyakorlatok: A meglévő kockázatértékelési gyakorlatokat aktualizálni és rendszeresíteni szükséges, hogy minden potenciális veszélyforrást időben azonosítsanak.

Tureczki Tibor, Budapest JBI munkavédelmi képviselő