Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Vasúti személyszállítás szüneteltetése: utánajártunk, az összes munkavállaló foglalkoztatása teljeskörűen biztosított az érintett vonalszakaszokon


Az ígéret szerint szeptemberben, az új menetrend készítésekor vizsgálják felül az érintett vonalszakaszokra bevezetett intézkedést, értékelik a tapasztalatokat.

Villámcsapásként érkezett a (sajtó)hír, hogy 2023. augusztus elsejétől vonatok helyett határozatlan ideig Volánbuszok közlekednek 10 vonalszakaszon.

Az ürömben öröm, hogy a MÁV-os és MÁV-Startos munkavállalók foglalkoztatása teljeskörűen biztosított lesz az érintett vonalszakaszokon is, munkaszerződés-módosításra emiatt nem kerül sor, az intézkedés várhatóan egyik vállalatnál sem okoz nagy felfordulást az augusztusi vezénylésekben. Az érintett utazói létszám más vonalszakaszokon lát majd el szolgálatot, a feljelentkezési helyek azonban nem változnak, állásidő bevezetésére sem kerül sor, az eszközök nagy része más vonalakon közlekedik majd. 
A buszokon nem lesz vasutas személyzet, a buszjáratokon a jegyellenőrzést nem kell elvégezni, így lehetséges, hogy a rendkívül magas túlórát próbálják valamelyest kompenzálni.

Az intézkedés a személypénztárosok közül két számadó és jegypénztárost érint, egyikük Miskolcon, míg kollégája Tiszaújvárosban dolgozik tovább. Az intézkedés kocsivizsgálót nem érint, nyilván a kieső járatok miatt kevesebb vonatot kell a következő időszakban megvizsgálniuk.

A Pályavasút részéről augusztusban nem lesz változás, augusztus közepére ígért a MÁV tájékoztatást, ahol beszámolnak a fejleményekről. Várhatóan nagy változásra nem kell számítani, hiszen az állagmegóvás és a vasúti teherszállítás biztosítása miatt fenn kell tartani a létszámot.