Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Budapest JBI: diszkriminációnak érzik a kocsivizsgálók és a karbantartó műhelyekben dolgozók, hogy csak ők nem ihatnak szódavizet!


Pedig a Déliben a kocsivizsgálók tartózkodójában több éve rendelkezésre áll a ballonos vízadagoló automata, a szén-dioxid patront azonban már két hónapja nem cserélik. Viszont szénsavas ásványvizes palackokat sem kapnak - olyanokat, amiket többek között az utasoknak oszt ingyenesen a vasúttársaság a kánikula idején. Információnk szerint a Keletiben a legcudarabb a kocsivizsgálók helyzete, ahol a vízadagoló automata több hónapja kizárólag meleg vizet ad (szódavíz ott sincs), a gépet a munkáltató jelzése ellenére még nem javították meg. 

Budapest JBI: diszkriminációnak érzik a kocsivizsgálók és a karbantartó műhelyekben dolgozók, hogy csak ők nem ihatnak szódavizet!

A 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet értelmében amennyiben a munkahelyi klíma zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. A folyadékveszteséget 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. Bár ez Budapest JBI területén rendelkezésre áll, a kocsivizsgálók és a karbantartó műhelyekben dolgozók nem értik, miért csak ők nem ihatnak szénsavas ásványvizet... 

Pláne úgy, hogy a rendelet által szintén előírt pihenőidőt a munkáltató a kocsivizsgálók esetében nem tudja kijelölni, mert a munkavállalók a vonatforgalomnak megfelelően vehetik csak ki ezt a pihenőidőt. A rendelet szerint ugyanis a klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni: ha a munkahelyi klíma zárt téri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket meghaladja, a munkaidő részeként óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni. 

A Budapest JBI vezetője július 19-én megígérte, hogy utánanéz az általunk jelzett problémának.


Mi is az a szolgálatihelyőrség?

Feltérképezzük, a hálózaton hol van szükség intézkedésre, egyeztetésre, hogy a munkakörülményeket közösen mielőbb jobbá tehessük, javítsunk rajtuk!

Számos esetben kérik segítségünket tagtársaink a munkakörülmények javítása érdekében (hiányzó mikró, rossz szék, nem megfelelő világítás, stb.), melyekre közreműködésünknek köszönhetően, a szolgálati vezető bevonásával rövid időn belül megoldást találunk.

Kérjük, hogy a "Mutasd a munkahelyed!" kampány keretében a szolgalatihelyorseg@vdszsz.hu e-mail címen az elérhetőségetek megadásával jelezzétek nekünk, hol milyen intézkedésekre van szükség, hová menjünk személyesen bejárásra.

Keressetek minket bátran!