Nálunk minden
a vasutasokról szól!

A leterheltség csökkentése jelentheti az igazi áttörést a munkabalesetek megelőzésében!


Június 24-én a vihar okozta károk helyreállítása közben egy felsővezeték-szerelő csapat két tagja is áramütést szenvedett. A történtek miatt a VDSzSz Szolidaritás is támogatja és szorgalmazza a munkavállalók térerő-érzékelőkkel való mielőbbi ellátását, ez azonban önmagában nem elég. Épp ezért márciusban az elrendelhető napi rendkívüli munkaidő korlátozása érdekében kezdeményeztük a KSZ módosítását. De nem kevésbé fontos a téma súlyponti kezelése a képzések és oktatások alkalmával. 

A leterheltség csökkentése jelentheti az igazi áttörést a munkabalesetek megelőzésében!

Márciusban kezdeményeztük a KSz. 35. § 3-ban meghatározott rendkívüli munkavégzés felső határának újbóli szabályozását, mivel veszélyesnek ítéljük az Mt. 108. §-ban meghatározottak „puhítását”. Az Mt. szerint ugyanis a maximális napi rendkívüli munkavégzés kizárólag haváriahelyzetekben alkalmazható. Ezzel szemben a MÁV Kollektív Szerződése értelmében az időjárási körülményekre tekintettel is megemelhető a napi rendkívüli munkavégzés időtartama.

A PVDSZ-szel közös kezdeményezésünk célja, hogy ebben a vonatkozásban a KSZ-be az Mt. szabályozása kerüljön, hiszen több esetben a végletekig kifáradt felsővezeték-szerelő kollégákat érte súlyos, illetve halálos munkabaleset.

Ennek kapcsán korábban szintén kezdeményeztük, hogy a munkáltató mutassa be, jellemzően hányadik munkaórában következnek be a súlyos, akár halálos kimenetelű munkabalesetek, a munkáltató azonban nem rendelkezik erre vonatkozó nyilvántartással. Ezt követően a munkavédelmi hatósághoz fordultunk, ami kérésünk nyomán három évre visszamenőlegesen megküldte az általunk kért adatokat, ezek elemzése jelenleg is tart, részletek rövidesen.

Egyúttal felszólítjuk a munkáltatót, hogy az oktatásokon, képzéseken legyen súlyponti téma az áramütéssel összefüggő munkabalesetek megelőzése a felsővezeték-szerelők esetében. A június 24-én áramütést szenvedett kollégáknak mielőbbi felépülést kívánunk!