Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Tél előtt a szolgálati helyekről begyűjtötte a munkáltató a mobilklímákat (is), a nyári hőségben azonban visszakerülhetnek. Igényelni kell!


A 2022. őszén szolgálati helyeink nagy részén az energiatakarékosság jegyében összeszedték többek között a "mobilklímákat" is, amik jó ideig nem is kerültek vissza a munkaterületekre, ennek azonban a munkáltató szerint nincs semmi akadálya. Bodon Gábor, a VDSzSz Szolidaritás munkavédelmi szakértője Romanszky Pétertől, a MÁV ingatlanfenntartási igazgatójától kapott választ az égető kérdésre.

Tél előtt a szolgálati helyekről begyűjtötte a munkáltató a mobilklímákat (is), a nyári hőségben azonban visszakerülhetnek. Igényelni kell!

Mint ismert, a kedvezőtlen gazdasági és energiaellátási szükséghelyzetre tekintettel 2022. szeptemberében kiadta a munkáltató a 32782/2022/MAV iktatószámú EVIG rendelkezést, ami a MÁV-Volán csoport üzemeltetése alatt álló helyiségek esetében meghatározta a fűtéssel biztosítható maximális hőmérsékletet – összhangban az érvényben lévő 353/2022 (IX.19.) számú kormányrendelettel összhangban.

Mint Romanszky Péter, MÁV ingatlanfenntartási igazgatója válaszában írta,

ez a rendelkezés kizárólag a fűtés általi hőmérsékletre vonatkozik, mely a nyári időszak hűtési lehetőségeit nem érinti, nem korlátozza. Figyelemmel a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet meleg munkakörnyezetre vonatkozó (jelenleg is érvényben lévő) pontjára, a szolgálati helyek hűtése MÁV Zrt. ingatlanüzemeltetési szakterület részéről nem kerül korlátozásra, a korábban begyűjtött (állagban tartó szervezet által deponált) mobilklíma berendezések kiadásának nincs akadálya, indokolt esetben azok újra igényelhetők.

Amennyiben a mobilklíma nem került vissza a szolgálati helyedre, kérjük, jelezd nekünk a szolgalatihelyorseg@vdszsz.hu címen!


Mi is az a szolgálatihelyőrség?

Feltérképezzük, a hálózaton hol van szükség intézkedésre, egyeztetésre, hogy a munkakörülményeket közösen mielőbb jobbá tehessük, javítsunk rajtuk!

Számos esetben kérik segítségünket tagtársaink a munkakörülmények javítása érdekében (hiányzó mikró, rossz szék, nem megfelelő világítás, stb.), melyekre közreműködésünknek köszönhetően, a szolgálati vezető bevonásával rövid időn belül megoldást találunk.

Kérjük, hogy a "Mutasd a munkahelyed!" kampány keretében a szolgalatihelyorseg@vdszsz.hu e-mail címen az elérhetőségetek megadásával jelezzétek nekünk, hol milyen intézkedésekre van szükség, hová menjünk személyesen bejárásra.

Keressetek minket bátran!