Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Hőség helyett magas középhőmérsékletre adja ki mostantól a figyelmeztető előrejelzéseket a meteorológiai szolgálat


Az egyértelmű és egységes kommunikáció érdekében a jövőben hőség helyett magas középhőmérsékletre adja ki a figyelmeztető előrejelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Azért változtattak a korábbi gyakorlaton, hogy egyértelművé tegyék: a hőségriasztást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vezetője, az országos tisztifőorvos rendeli el, figyelembe véve a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit, veszélyjelzéseit.

  • A jövőben az Országos Meteorológiai Szolgálat magas hőmérsékletre vonatkozó elsőfokú figyelmeztetést ad ki, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen legalább egy napig 25 és 27 Celsius-fok között várható.
  • Második szintű figyelmeztetést adnak ki, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen legalább egy napig 27 és 29 fok között várható.
  • A figyelmeztetés legmagasabb szintje, amikor a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen legalább egy napig 29 fok fölött várható.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy közeleg az idei szezon első hőségperiódusa. Az előrejelzés szerint a héten végig jó idő várható és egyre melegebb lesz, legfeljebb néhány elszórt zivatar lehet. Hétfőn már nappal 28 és 33 fok valószínű, a héten egyes helyeken akár 36 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet.