Nálunk minden
a vasutasokról szól!

MÁV-VAGON privatizáció: minden hatályos megállapodás, szerződés – legyen az üzleti vagy munkavállalókat érintő – változatlan formában megmarad


A jelenlegi és a leendő tulajdonos képviselői május 11-én tartottak tájékoztatót az érdekképviseletek részére. 

A tájékoztatón megerősítették a május 8-án a Szolnoki Járműjavítóban megtartott munkavállalói fórumon elhangzottakat, miszerint a MÁV-VAGON Kft-nél tulajdonos-váltásra kerül sor 2023. június 30-ával, így a fordulópont 2023. július 1. lesz. A Magyar Vagon képviseletében megjelent Törő Csaba, aki elmondta, hogy minden hatályos megállapodás, szerződés – legyen az üzleti vagy munkavállalókat érintő – változatlan formában marad. Így a jelenleg hatályban lévő MÁV Vagon Kollektív Szerződés és egyéb megállapodások, például a 2023. évre érvényes bérmegállapodás elemei is érvényben maradnak. Az elhangzott tájékoztatás alapján nem lesznek új munkaszerződések sem, mivel a munkáltató, mint jogi személy nem változik, tehát cégjogilag Dunakeszi Járműjavító és a MÁV Vagon továbbra is külön cégek maradnak - azonos tulajdonos égisze alatt.

A leendő tulajdonos célja az, hogy hosszú távon ellássa munkával a munkavállalókat, illetve új perspektívát nyújtson számukra.
A megbeszélésen az érdekképviseleti oldal megfogalmazta az üzletrész átszállással kapcsolatos, munkavállalókat érintő elvárásait, kérdéseit, így többek között a foglalkoztatási garancia szükségességét, a menetkedvezményi kérdéseket, a szolgálati lakások, munkásszállók igénybevételének lehetőségét. A követeléseket, felvetéseket írásos formában is eljuttatjuk a jelenlegi és a leendő munkáltatóknak annak érdekében, hogy a következő találkozó alkalmával ezekről a témákról már érdemibb párbeszéd folyhasson.

Schwarcz István, a Dunakeszi Járműjavító ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az eszköz- és alkatrész-beszerzések az élő szerződések szerint zajlanak tovább, de mindenképpen szeretnék érvényesíteni azt az előnyt, ami a köztulajdonban lévő vállalatokhoz képest abban áll, hogy közbeszerzési eljárásoktól mentesen lehet a beszerzéseket lebonyolítani, így annak időszükséglete jelentősen lerövidül.

Megtudtuk, hogy az irányítási szint munkavégzési helye a jelenlegi Parkway Irodaház helyett feltehetően Dunakeszin, Szolnokon vagy a Lomb utcában lesz, így egyénileg felveszik majd a kapcsolatot a munkavállalókkal annak érdekében, hogy lehetőleg a lakóhely figyelembevételével jelöljék ki a munkavégzés helye.

A JBI-k kiszervezésével kapcsolatban annyi információ látott napvilágot, hogy az ezzel kapcsolatos felmérések, tervezések a napokban elkezdődtek, és ennek alapján döntenek a további lépésekről, ami előzetes várakozások szerint az őszi időszakra tehető.

Mózes Tibor, alelnök