Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Vasutasnappal egybekötött nyaralás Zamárdiban


Kollár Károly beszámolója a kecskeméti utazók és pénztárosok nyaralásáról.

Vasutasnappal egybekötött nyaralás Zamárdiban

Ahogy az előző években, így az idén is vasutasnappal egybekötött nyaralást szerveztünk. Minden évben nagy az igény a nyaralásunkra. Sajnos, 45 résztvevőnél meg kellett húzni a határt, ennél nagyobb létszámra már nem találni szállást. Idén a Balaton szívében, Zamárdiban töltöttünk négy napot július 8 és 11. között.

Érkezésünk napján csobbantunk egyet a Balatonban, majd egy hangulatos vacsora keretében hajnalig beszélgetéssel, kártyázással, a többség zene melletti szórakozással, tánccal zárta a napot.

Másnap reggeli után (ezúton is köszönjük a pénztáros lányoknak a finom reggelit) ismét a balatoni fürdésé volt a főszerep. Ebéd után egy hirtelen jött ötlet nyomán átvonatoztunk Balatonboglárra a gömbkilátóhoz, ahol bobpálya, gumikerekes vasút és gyermekek részére játszótér is van. Hölgytagtársaink - kissé félreértelmezve a gyermekek részére kialakított játszóteret - birtokba vették. Az este ismét a szálláson ért minket: felállítottuk a ping-pong asztalt, és a hatalmas csatákban elfáradva vetettük bele magunkat az éjszakába. Zamárdiban éppen utcabál készülődött: volt is, engedd el a hajam! Mondani sem kell, fekvés, ismét hajnalban.

Vasárnap hajókázás és Tihany nevezetességei volt a program. Odafelé, Siófokról Tihanyba hajóztunk, visszafelé Tihany-Balatonföldvár volt az útvonal. Az apátság épületét folyamatosan újítják, bővítik a kiállítások területét. Évről évre egyre nagyobb területen fogadják a látogatókat. Aki már volt ott, annak érdemes újra elmenni. Meg fog lepődni, mennyivel többet nyújt előző látogatása óta. Gyönyörű lesz, ha befejezik. 
Este a fáradtság úrrá lett rajtunk, rápihenve az utolsó, hétfői napra, most időben ágyba kerültünk.

Utolsó napunk a Balatontól búcsúzással telt. Még egy fürdés. A Balaton szíve szobor és a hozzá vezető Szerelmesek hídja volt a legkedveltebb. A  jegyvizsgálók itt is megmutatták: nem véletlenül ez a hivatásuk, segítő szándékuk itt is megnyilvánult. Szegény vak nénit egyikünk, kézen fogva kísérte át a Szerelmesek hídján, igen nagy örömet okozva neki.
Hazafelé a fiatalság Siófokon a szabadulószobából igyekezett kikerülni, inkább több, mint kevesebb sikerrel. Ma már dolgoznak mindnyájan. A csapat többi része a fordított ház lakója lett egy időre. Elnézve a többi látogatót, azért a vasutas sokkal jobban tudott alkalmazkodni e fordított világhoz. Hiszen a fordulósok, utazók ilyenben élnek.

Összegezve, élményekben gazdag négy napon vagyunk túl. A Balaton időnként megmutatta tengeri mivoltát, még nem láttam ilyennek. A 70 km/órás szél úgy borzolta, hogy a hullámai vetekedtek a Fekete tengerével.

Kollár Károly, VDSzSz Szolidaritás

Galéria