Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Start: A munkáltató januárra már nem rendelte meg a 6133-as személyvonatra a vasútőröket, ismételt intézkedést kezdeményeztünk!


A VDSzSz Szolidaritás Debreceni Területi Szervezete Katona Sándorhoz, a MÁV-Start Debreceni területi személyszállítás- és vontatási Igazgatójához fordult, miután tagtársaink arról tájékoztattak, hogy január 19-én a 6133. számú vonatot sem vasútőr, sem pedig rendőrök nem kísérték, holott az Budapest elővárosában 22 óra után közlekedik.

Start: A munkáltató januárra már nem rendelte meg a 6133-as személyvonatra a vasútőröket, ismételt intézkedést kezdeményeztünk!

Az elmúlt év folyamán több megkereséssel éltünk a munkáltató felé a személyszállító vonatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók és vezető jegyvizsgálók biztonsága érdekében. Azt kértük, hogy bizonyos vonatokon minimum 1+1 fő személyszállítási utazó teljesítsen szolgálatot, ezzel is növelve biztonságérzetüket, továbbá ezzel együtt a nagy kihasználtságú éjszakai, "buli" vonatokon leterheltségük is csökkenjen.

A munkáltató kérésünkre akkor ígéretet tett, hogy bizonyos vonatokon vasútőrök, illetve készenléti rendőrség jelenlétével igyekeznek mind az utasok, mind pedig a vonatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók biztonságérzetét növelni.

Sajnálatos módon az elmúlt napokban két, rablással végződő utas elleni támadás is történt: az egyik 2022. január 19-én a Debrecen-Mátészalka vonalon, a másik január 20-án Kaba és Hajdúszoboszló között. Ez is azt bizonyítja, hogy valóban szükség van a vonaton vasútőr, vagy rendőr jelenlétére, továbbá véleményünk szerint a második jegyvizsgálóra is. Úgy tűnik, napszaktól függetlenül történhetnek atrocitások, ezért véleményünk szerint indokolt a bizonság növelése, hiszen már nem lehet csak a késő esti, éjszakai órákra, és az elővárosra korlátozni a vasútőri, illetve rendőri jelentétet.

A MÁV-Start üzemeltetési igazgatója, illetve Góczen Ágnes személyszállítási utazószemélyzet tervezés koordinátor 2021. november 12-én arról tájékoztatta szakszervezetünket, hogy véleményük szerint "hathatósabb segítséget tudnak nyújtani munkatársaink védelme érdekében a képzett szakemberek (rendőrők, illetve, vasútőrök)", azonban sajnálatos módon a 6133-as személyvonat kísérését csak 2021. december hónapra tartották fontosnak, és 2022. január hónapra már nem rendelték meg a vasútőröket.

A Munka törvénykönyve, valamint a Munkavédelmi törvény rendelkezései értelmében a biztonságos és egészséges munkakörülmények biztosítása a munkáltató feladata, ezért a fentiekre tekintettel ismételten kértük, hogy az utazóközönség, valamint kollégáink biztonssága érdekében minden szükséges intézkedést tegyenek meg.