Nálunk minden
a vasutasokról szól!

SZÉP-kártya: összegeztük a változásokat!


Mivel a SZÉP-kártyát illetően az utóbbi időben több kormányrendelet is megjelent, összegezzük a legfontosabb fejleményeket.

  • a SZÉP-kártyával történő élelmiszer-vásárlás lehetősége 2022. február 1. és május 31. között él;
  • a zsebek közti átjárhatóságra 2022. 12. 31-ig van lehetőség;
  • Az elmúlt napok legfontosabb módosítása, a 781/2021. (XII. 24.) kormányrendelet. Ennek értelmében az I–IV. áruosztályba tartozó termékek esetében fizethetünk SZÉP-kártyával, ide nem értve az alkoholtartalmú folyadékokat, valamint a dohány és feldolgozott dohánypótló termékeket, továbbá a V. áruosztályba tartozó termékek közül a sót.

Kereskedőnek minősül az alábbi táblázatban meghatározott gazdasági tevékenységet főtevékenységként folytató gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, egyéni cég, őstermelő, vagy családi gazdaság. A kereskedő – a Széchenyi Pihenő Kártyával kezdeményezett fizetés elfogadás esetén – kizárólag az alábbi, a kormányrendelet 1. mellékletében feltüntetett főtevékenysége körében élelmiszer belföldi értékesítését végezheti a munkavállaló és társkártyával rendelkező közeli hozzátartozója részére a vendéglátás alszámla terhére.

A Széchenyi Pihenőkártyával a vendéglátás alszámla terhére kezdeményezett fizetést elfogadó kereskedő gazdasági tevékenysége:

TEÁOR kód Gazdasági tevékenység
4711 Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem
4721 Zöldség, gyümölcs kiskereskedelme
4722  Hús-, húskészítmény kiskereskedelme
4723  Hal kiskereskedelme
4724  Kenyér-, pékáru-, édesség-kiskereskedelem
4729  Egyéb élelmiszer-kiskereskedelem
4781 Élelmiszer, ital, dohányáru piaci kiskereskedelme

A kormányrendelet értelmében a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 71. § (1) bekezdés b) pontjától eltérően béren kívüli juttatásnak minősül – ha a juttató a munkáltató – a munkavállaló részére a 2022. évben a Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámlájára utalt, a melegkonyhás vendéglátóhelyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) kormányrendeletben meghatározott étkezési szolgáltatásra és a kereskedő által 2022. február 1. és 2022. május 31. között értékesített élelmiszer vásárlására felhasználható – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb évi
150 ezer forint támogatás.

A kormányrendelet 2022. február 1-jén lép hatályba, az alábbi, a kormányrendelet 5. § kivételével, ami 2022. február 15-én lép hatályba, így szól: 

5. § (1) A Kormány e rendelet hatályát a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja.
(2) Ez a rendelet a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztésekor hatályát veszti.