Nálunk minden
a vasutasokról szól!

2022. végéig meghosszabbítva a nagy forgalmi leterheltségű állomásokon foglalkoztatott munkavállalók kiemelt műszakpótléka!


A vonatkozó rendelkezések a jelenleg hatályos KSz-ben szereplő változatlan szövegezéssel 2022-ben is érvényben maradnak.

2022. végéig meghosszabbítva a nagy forgalmi leterheltségű állomásokon foglalkoztatott munkavállalók kiemelt műszakpótléka!

2015-ben megállapodás jött létre - többek között - a KSZ rendkívüli munkavégzést szabályozó 35. és 36. §-ainak, valamint az akkor 47.§ 2. (jelenleg 2.a) pontjában rögzített nagy forgalmi leterheltségű állomásokon foglalkoztatott munkavállalók kiemelt műszakpótlékát illetően. A munkáltató minden naptári év november végéig jogosult a KSZ-t megkötő az aláíró szakszervezeteknek címzett írásbeli nyilatkozattal ezen pontok időbeli hatályát egységesen újabb egy naptári évvel meghosszabbítani.
Erre most került sor, a MÁV elnök-vezérigazgatója jelezte, hogy a rendelkezéseket a jelenleg hatályos KSz-ben szereplő változatlan szövegezéssel 2022-ben is alkalmazni kívánja, így azok időbeli hatálya 2022. december végéig meghosszabbodik.

Ismeretes: Több mint egy év tárgyalás után a VDSzSz Szolidaritás 2015-ben írta alá a 10% műszakpótlék-emelésre vonatkozó megállapodást a MÁV Zrt-nél, ami első lépcsőben a Budapesti Igazgatóság területén lévő állomásokon szolgálatot teljesítő, műszakpótlékkal érintett munkavállalókat, vasutasokat érintette, ahol az elővárosi forgalom és a súlyos, évek óta fennálló létszámhiány miatt a munkavállalók fokozott terhelésnek vannak kitéve. 
A munkáltató a megállapodásban vállalta, hogy az intézkedést 2016 végéig fenntartja. Ez az ezt követő években is megmaradhat amennyiben a MÁV Zrt. gazdasági helyzete megfelelően alakul, és ehhez nem is kell majd külön megállapodást kötni. A megállapodás értelmében a 230 óra feletti rendkívüli munkavégzést teljesítő összes munkavállaló alanyi jogon jogosulttá válik az egészségmegőrző programban való részvételre.

A módosítás további fontos eleme, hogy a felsővezeték-szerelő, járművezető munkakörben foglalkoztatottak jövedelme havi 15 ezer forinttal megemelkedik. 10 ezer forint jövedelem-kiegészítésben részesülnek azok a felsővezeték-szerelők, akik munkakörébe nem tartozik bele a járművezetés, és ezzel csak esetenként vannak megbízva.

2016. július elsejétől a hálózaton a kiemelt, nagy leterheltségű forgalmi csomópontokhoz tartozó állomásokon szolgálatot teljesítő vasutasok, tagjaink számára 10% műszakpótlék-emelésre került sor – ezzel az emelés második lépcsője is megvalósult.

Letölthető dokumentumok:

38590-2021-MAV.pdf