Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Kötelező lesz a COVID elleni védőoltás vagy sem? A MÁV-Volán csoportnál csoportszintű érdekegyeztetés lesz, tájékoztatást kértünk többek között az RCH és a TS-Hungaria vezetésétől is!


A november elsejétől hatályba lépő rendelet szerint a cégek és vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a SARS CoV-2 koronavírus elleni védőoltás felvételét a foglalkoztatottak számára. Tájékoztatást kértünk az RCH és a TS-Hungária vezetésétől, hogy ebben a kérdésben milyen álláspontot képviselnek.

Kötelező lesz a COVID elleni védőoltás vagy sem? A MÁV-Volán csoportnál csoportszintű érdekegyeztetés lesz, tájékoztatást kértünk többek között az RCH és a TS-Hungaria vezetésétől is!

A Magyar Közlöny 2021. évi 197. számában kihirdették az 598./2021. (X.28.) kormányrendeletet a munkahelyek koronavírus elleni védelméről. A november elsején hatályba lépő jogszabály az eddigiektől eltérő lehetőséget biztosít a munkáltatók számára a járványhelyzet elleni védekezéshez. A rendelet szerint a cégek és vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a SARS CoV-2 koronavírus elleni védőoltás felvételét a foglalkoztatottak számára.

A MÁV-Volán csoport vezetése a jövő héten megalakuló Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács keretében kíván egyeztetni erről, valamint más kormányzati döntések MÁV-Volán-csoportot érintő hatásairól, és a társaság intézkedéseiről. Így napirendre kerül a Kormány 598/2021. (X. 28.) Korm. rendelete a munkahelyek koronavírus elleni védelméről – azaz a kötelező védőoltás kérdésköre, minimálbér, garantált bérminimum mértéke, és az új 3 éves bérmegállapodás végrehajtásával kapcsolatos kérdések.

Mivel a 598./2021. (X.28.) kormányrendeletrendelet tárgya és a konkrét norma megítélése – különös tekintettel a 2.§ (8)-(9) bekezdéseire – mind a magyar társadalomban, mind a vasutasok körében jelentős megosztottságot mutat, ezért tájékoztatást kértünk arra vonatkozóan, hogy több vállalatnál - köztük az RCH-nál és a TS-Hungáriánál - milyen álláspontot fogalmaz meg a Munkáltató a rendelet alkalmazása tekintetében.