Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Kezdeményeztük, hogy az évvégi lojalitási juttatás kifizetését idén is több formában lehessen igényelni!


Kezdeményeztük Steininger Zsoltnál, a MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettesénél, hogy a munkavállalók idén is szabadon választhassanak aszerint, hogy a teljes összeg SZÉP Kártyára vagy készpénzben való utalását kérik; illetve az összeg felét SZÉP-Kártyára, másik felét készpénzben kérik.

Kezdeményeztük, hogy az évvégi lojalitási juttatás kifizetését idén is több formában lehessen igényelni!

Szakszervezetünk kezdeményezte, hogy a 2021-2023 évekre szóló jövedelempolitikai intézkedésekről kötött megállapodás alapján az év végén a munkavállalók részére kifizetésre kerülő lojalitást elismerő juttatás – a tavaly év végi történt kifizetéshez hasonlóan – a munkavállalók erre irányuló nyilatkozatai alapján választható formában valósuljon meg, így megadva a lehetőséget az idei évre vonatkozó kedvező járulékszabályok érvényesítésére.

Javasoltuk, hogy a munkavállalók szabadon választhassanak

  • a teljes összeg SZÉP-Kártyára történő utalása
  • az összeg felének SZÉP-Kártyára, másik felének készpénzben történő utalása
  • a teljes összeg készpénzben történő felvétele között (ez értelemszerűen a megállapodásból fakad)

Elkerülendő a tavaly évvégi feszített tempójú nyilatkoztatást és a nyilatkozatok feldolgozását, javasoltuk, hogy a kifizetéssel kapcsolatos adminisztratív tevékenységeket még októberben kezdjék meg a munkáltatók. Információink szerint a kifizetésre 2021. december 15-ig kerítenek sort a MÁV-csoport munkáltatói.


A keretösszeg és a kedvezőbb adózás évvégéig egyaránt változatlan marad a 318/2021. (VI. 9.) Korm. rendelet értelmében. Ennek megfelelően az éves keretösszeg 800.000 Ft tekintettel arra, hogy a MÁV Csoporthoz tartozó vasútvállalatok nem költségvetési szervek. A szabály értelmében 2021. második félévében is alkalmazhatók a következő szabályok:

1. Az Szja törvény[2] 71. § (1) bekezdésétől eltérően SZÉP-kártya

  • szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,
  • szabadidő alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint összegig számít béren kívüli juttatásnak, munkáltatónként külön-külön.

Ha például a munkáltató az első félévben adott a munkavállalójának 200 ezer forint összegben a szálláshely alszámlára támogatást, akkor nincs akadálya annak, hogy a második félévben is adjon ugyanennyit.

Nincs akadálya annak sem, ha a munkavállaló 200 ezer forint összegben kapott vendéglátás alszámlára támogatást az első félévben, majd a második félévben új munkája, munkáltatója lesz, ahonnan kaphat 265 ezer forint összegben további támogatást a vendéglátás alszámlájára.

2. Az Szja törvény 70. § (8) bekezdésétől eltérően az éves rekreációs keretösszeg költségvetési szerv munkáltató esetén évi 400 ezer forint, más munkáltató - amilyen a MÁV-csoport is - esetében évi 800 ezer forint.
3. A SZÉP-kártya egyes alszámláira utalt béren kívüli juttatást nem terheli szociális hozzájárulási adó.

Eddig a SZÉP-Kártyára érkezett:

2021.03.31. Vendéglátás: 100.000 Ft

2021.07.20. Szállás: 200.000 Ft

Így az egyes alszámlákra a következő összegek adhatók még évvégéig:

Vendéglátás: 165.000 Ft

Szállás: 200.000 Ft

Szabadidő: 135.000 Ft