Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Fővárosi közgyűlés: szeptember 2-től ingyen utaznak a 14 éven aluliak


Frissítés: a BKK honlapján megjelent tájékoztatás közzétételét követően a MÁV Direkt megkeresett minket, és jelezte, hogy a BKK információjával ellentétben az ingyenesség a MÁV-Start valamint a VOLÁNBUSZ járataira IS vonatkozik Budapest közigazgatási határain belül! 

Fővárosi közgyűlés: szeptember 2-től ingyen utaznak a 14 éven aluliak

Kire vonatkozik az ingyenes utazás?
Az érintett diákok annak a tanévnek az utolsó napjáig (azaz augusztus 31-ig) vehetik igénybe díjmentesen a szolgáltatást, amelyben a 14. életévüket betöltik. Az új rendelet értelmében minden olyan 2007. szeptember 1. után született, 14 év alatti gyermek ingyenesen utazhat a BKK járatain, aki érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkezik.

Tehát, aki 2007. szeptember 1. és 2008. augusztus 31. között született, az 2022. augusztus 31-ig utazhat díjmentesen. Aki például 2021. július 15-én töltötte be a 14. életévét, ő a most kezdődő 2021/2022-es tanévben már nem jogosult az ingyenes utazásra. Abban az esetben viszont, ha valaki 2021. szeptember 15-én tölti be a 14. életévét, 2022. augusztus 31-ig ingyenesen utazhat a megadott feltételekkel.

Melyik BKK járatokra érvényes az ingyenesség?
A 14 éven aluliak azokon a vonalakon utazhatnak ingyen, amelyeken a Budapest-bérletek érvényesek. Tehát Budapest közigazgatási határán belül:

  • a BKK járatain,
  • a környéki buszok budapesti szakaszain
  • HÉV-ek budapesti szakaszain
  • a MÁV-Start és a Volánbusz járatainak budapesti szakaszain.

Hogyan ellenőrzik a jogosultságot?
A 14 éven aluli diákok érvényes, magyar diákigazolvány (amelyen szerepel a diák születési dátuma), vagy a kormányrendeletben meghatározott, diákigazolványt helyettesítő igazolás (amelyen szerepel a diák születési dátuma) felmutatásával igazolhatják, hogy jogosultak az ingyenes utazásra. Ezeket az iratokat a jegyellenőrök, illetve – az első ajtós rend szerint közlekedő járműveken – a járművezetők ellenőrizhetik.

Ha az ellenőrzött diák nem tudja felmutatni a szükséges igazolást, a BKK jegyellenőrei pótdíjazhatják. Ebben az esetben a 14 éven aluli utas – 1000 forint külön eljárási díj megfizetése mellett - utólag is bemutathatja a diákigazolványát, vagy az igazolást a BKK Ügyfélközpontjaiban és ezzel megszűntetheti a pótdíjazási folyamatot.

A 14 éven aluliak ingyenes utazásával kapcsolatban minden további fontos információt megismerhető a bkk.hu/14evalatt linken.