Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Bér2021: a munkáltató egyelőre fagyasztja egyszeri, júniusi kifizetésre és a bértárgyalások folytatására vonatkozó javaslatát!


A munkáltató május 26-án adta át javaslatát, majd a VDSzSz Szolidaritás területi szervezetei a helyi tisztségviselők közvetítésével kikérték tagtársaink, tisztségviselőink véleményét, akik döntő többsége elfogadhatónak tartotta azt. A MÁV-Volán csoport azonban nem véglegesítette a tervezetet, és nem írta alá a tisztségviselőink és tagtársaink többsége által jóváhagyott tervezetet.

Bér2021: a munkáltató egyelőre fagyasztja egyszeri, júniusi kifizetésre és a bértárgyalások folytatására vonatkozó javaslatát!

Ismeretes: sztrájkkészséget felmérő nyilatkozatunk kiadását követő vasutas összefogás hatására végre ajánlatot tett a MÁV-Volán csoport az első félév kompenzálására, és május 26-án a munkáltató ismertette javaslatát: vállalta a SZÉP-kártyák nettó 200.000 forinttal való júniusi feltöltését. Aki készpénzben igényelné ezt, annak - a tervezet értelmében -  bruttó 200.000 Ft-ot utalna át a munkáltató. (Ez természetesen az évvégi lojalitási juttatáson felül értendő, aminek mértékét a bértárgyalások során 350 ezerről 400 ezer forintra kívánjuk emeltetni.) A MÁV-Volán csoport egyúttal indítványozta a 2021-re is kiterjedő, több éves bérmegállapodást célzó tárgyalások megkezdését is. Természetesen, rögzítettük, ha a tárgyalások során nem sikerül elfogadható mértékű bérfejlesztést elérni, megvalósítjuk a már előkészített nyomásgyakorlást!

Ezt megelőzően türelmet kért Fónagy János parlamenti államtitkár a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) május 25-i ülésén, miután a szakszervezeti oldal elfogadhatatlannak nevezte, hogy 2021-ben ne kerüljön sor bérfejlesztésre. Az államtitkár úgy fogalmazott: tudatában van annak, hogy a szakszervezetek minimum elvárása a reálbérek értékének megtartása 2021-ben. Egyúttal tisztában van a szakszervezeti eszköztár elemeivel is, hozzátéve, hogy a legfontosabb cél a munkabéke megőrzése. 

Fónagy János vállalta, hogy a kormány felé közvetíti: a lehetőségek között szerepel egy, az idei évet is magában foglaló több éves bérmegállapodás, egyúttal kérte, hogy folytatódjanak a kétoldalú tárgyalások a szakszervezetek és a munkáltatók között. Hangsúlyozta, nem szándéka a halogatás, mivel közös érdek a bizonytalanság elkerülése, a fejleményekről a KVKF következő ülésén számol be.