Nálunk minden
a vasutasokról szól!

KVKF munkavállalói oldala: Elkeserítő fejlemény a munkaügyi kapcsolatokban, kollektív érdekvita a küszöbön!


A jövő hét első felében erre sor kerül az egyes munkáltatóknál, ha az érdemi tárgyalások KVKF keretében való megkezdésre vonatkozó konkrét szándékot és az érdemi bérfejlesztési ajánlatot nem jelenti be a kormányzati oldal.

KVKF munkavállalói oldala: Elkeserítő fejlemény a munkaügyi kapcsolatokban, kollektív érdekvita a küszöbön!

"Az állami társaságok stabilitása meghatározó tényező a járvánnyal terhelt gazdaság működőképességének megőrzésében, a gazdaság újraindításában"

- olvasható a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés Gazdasági Bizottságában tett kijelentése a Kormány.hu portálon.

Az érintett vállalatok (vasúti közlekedés, közúti személyszállítás, postai és vízügyi szolgáltatások, villamosenergia-ellátás) 150.000 munkavállalója (és családtagjaik) hónapok óta várják, hogy valóban meghatározó tényezőnek érezzék magukat azzal, hogy 135 nappal január elseje után béremelésben részesüljenek. Az őket képviselő szakszervezetek elképesztő türelemmel - a jogos munkavállalói indulatokat is magukon érezve - várták, hogy elinduljanak a tárgyalások. Eközben a munkáltatók hónapok óta - felelősségüket hárítva - a kormányzatra, a tulajdonosi döntés hiányára mutogatnak, holott jelen helyzetben elsősorban nekik kell(ene) erőteljes lobbitevékenységet folytatni saját munkavállalóik elismeréséért és megtartásáért.

A héten kiderült, hogy ismét hiába várták a felek az ajánlatot: a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF) nem került összehívásra. Hangsúlyozzuk, álláspontunk szerint az érintett vállalatok saját forráshiányát kipótló költségvetési támogatásra a 2020. év végén tapasztalt, a járványügyi kiadások felett több száz milliárddal növelt többletköltekezés tanúsága szerint megfelelő mozgásterve van a kormánynak. Mi azonban továbbra sem egyoldalú bejelentést (tájékoztatást), hanem felvetéseinkre érdemi válaszokat adó és tartalmi bérajánlatot jelentő - tulajdonosi döntések birtokában megvalósuló - tárgyalásokat várunk.

A mai napon a KVKF munkavállalói oldalának tagjai a közös nyomásgyakorlás érdekében arról döntöttek, hogy abban az esetben, ha az érdemi tárgyalásoknak a KVKF keretében való megkezdésre vonatkozó konkrét szándék és az érdemi bérfejlesztési ajánlat nem kerül bejelentésre a kormányzati oldal részéről, a jövő hét első felében bejelentik - a sztrájk előszobájának számító - kollektív munkaügyi konfliktushelyzetet az egyes munkáltatóknál.

KVKF munkavállalói oldala