Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Ózongenerátor: divat kontra valóság


Természetesen támogatunk minden olyan intézkedést, ami a betegségeket visszaszorítja, ezáltal pedig a munkahelyi biztonságot növeli, az egészség védelmét szolgálja. Épp ezért tartjuk indokoltnak az ózongenerátorokkal kapcsolatos óvatosságot.

Ózongenerátor: divat kontra valóság

A koronavírus okozta világjárvány harmadik hullámának végefelé, felmerül, hogy az oltáson kívül a kollektív védelem eszközeként bevethető-e az ózon. Az ózongáz (O3) ugyanis elpusztítja a vírusokat, baktériumokat, penészgombákat, poratkákat és egyéb kártevőket, megszünteti a kellemetlen szagokat, és nem utolsósorban valóban hatásos lehet többek között a virális, bakteriális betegségek megelőzésére is. A COVID-19 kapcsán több vállalat kezdett forgalmazni különböző típusú és nagyságrendű ózongenerátort, amelyek beszerzése nem kerül óriási összegekbe, és a működtetés helyén termelik az ózongázt.

Több cégtől, illetve forrásból halljuk, hogy ózongenerátoros fertőtlenítést használnak a közösségi helységeikben, és jogosan felmerülhet a kérdés: miért nem alkalmazzuk ezt a vasutas munkahelyeken?

Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag, ezért használata során indokolt az óvatosság: szervezett munkavégzés során komoly előírásokat kell a munkáltatónak betartani annak érdekében, hogy a munkavállalók egészségét ne tegyük kockára egy-egy fertőtlenítő kezelés alkalmával.

Valóban léteznek olyan munkahelyeink, ahol lehetne ózont termelő generátorokat biztonságosan alkalmazni, azonban ózongenerátort gyártani könnyű, jó ózongenerátort gyártani viszont nehéz, ezért nem olcsó. A pára, a hőmérséklet az ózongenerátorok hatalmas ellensége, ezek drasztikusan csökkentik ózontermelési képességüket, használat során pedig melegednek, a magas hőmérséklet párosulva az ózonnal komoly tűzvédelmi kockázatot jelent. (Az ózon (O3) önmagában nem gyúlékony, de oxidálószerként robbanást okozhat, a tűz intenzitását növelő tulajdonságával komoly tűzvédelmi kockázatot jelent. Ez a tűzvédelmi szempont.

Nem hagyhatjuk ki a gáz emberi szervezetre ható sajátosságait sem. Az ózon biztonsági adatlapja elég elrettentő információkat szolgáltat olvasói (használói) számára: belélegezve például halálhoz vezethet (H330), súlyos szemkárosodást okozhat, károsítja a légzőszerveket, stb.

Alkalmazása esetén többek között gondoskodni kell arról, hogy a kezelés ideje alatt, valamint az azt követő 30-60 percben élőlény ne tartózkodhasson az ózonnal kezelt területen, ami ezt követően csak alapos szellőztetés után vehető újra használatba. Sok esetben ez már önmagában ellehetetleníti a vasutas munkahelyeken történő alkalmazását, ugyanis a vezényleteken, pihenőhelységekben, tartózkodókban alig van olyan szabad időpont, ami az ózongenerátorok használatát hatékonnyá teheti, illetve teszi. Az előbbiek alapján a munkavédelmi szakembereinknek is komoly feladatot jelent az ózonnal történő fertőtlenítés előkészítése, a kockázatok értékelése, feldolgozása.

A harmadik aspektus, a részben már érintett munkaszervezési szempont, ami a helyiségek kiürítését, szellőztetését, a belépési korlátozások szervezését és aktív lebonyolítását érinti. Lássuk be, ez sem egyszerű.