Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Fedélzeti nyomtató: a készülék kicsúszásának, kiesésének kockázatát nem lehet egyoldalúan a munkavállalókra hárítani!


Hálózati szintű, egységes rendelkezés kiadását kezdeményeztük, hogy a munkavállaló a leesésből eredő megrongálódásért kizárólag abban az esetben tartozhat anyagi felelősséggel, ha bizonyítható, hogy a kár bekövetkezésében vétkes volt. A jegyvizsgálók fedélzeti nyomtatójának cseréje ügyében dr. Gönczi Tamás Startos társasági vezető ügyvivő a VDSzSz Szolidaritás Személyszállítási Utazó Tagozat álláspontját továbbította a MÁV-Start humánerőforrás igazgatója részére.

Fedélzeti nyomtató: a készülék kicsúszásának, kiesésének kockázatát nem lehet egyoldalúan a munkavállalókra hárítani!

A használatban lévő jegyvizsgáló táskákat ergonómiailag nem az új nyomtatókhoz méretezték, ezért előre számolni lehet azzal, hogy esetenként a nyomtatók kieshetnek a tárolásukra szolgáló zsebből. Ezt a kockázatot a munkáltató által javasolt övcsipesszel sem lehet teljes egészsében kiküszöbölni, különös tekintettel arra, hogy a csipeszes rögzítés a régebbi táskákon, amelyikben a belső elválasztó falat tépőzárral rögzítették, biztosan elfordul majd, mivel már most sem tartanak megfelelően a tépőzárak.

Szerencsésebb lett volna, ha az új nyomtatókat a méretben hozzájuk passzoló, táskákkal együtt osztották volna ki. Mivel ez nem így történik, a nyomtató kicsúszásának, kiesésének kockázatát nem lehet egyoldalúan a munkavállalókra hárítani. Javasoltuk hálózati szintű egységes rendelkezés kiadását arra vonatkozóan, hogy a munkavállaló a leesésből eredő megrongálódásért kizárólag abban az esetben tartozhat anyagi felelősséggel, ha bizonyítható, hogy a kár bekövetkezésében vétkes volt.

Megítélésünk szerint a zökkenőmentes átállást elősegítheti az a munkáltatói elképzelés, miszerint ideiglenesen az új nyomtatók mellett opcionálisan a régiek is elérhetőek és használhatóak lesznek a kollégák számára, így ezt szakszervezetünk támogatja.

Letölthető dokumentumok:

SKM_C25821032312370 (1).pdf