Nálunk minden
a vasutasokról szól!

A Vasutasok Szakszervezete nyíltan kritizálja szövetségesét


A VSZ honlapján megjelent egy cikk a húsvét előtt, a Szép kártyára kerülő 100.000 forintos összeg kifizetéséről, amiben erős kritikai észrevételt fogalmaz meg azzal a szervezettel szemben, amelyik elsőként – az együttes kommunikációról szóló megállapodást felrúgva – tette közzé a juttatásról szóló információkat.

A Vasutasok Szakszervezete nyíltan kritizálja szövetségesét

Mivel a VSZ általános alanyt használt, ezért utánajártunk a dolognak, és azt találtuk, hogy a VSZ-szel nemrég szövetséget kötött HÉV-es szakszervezet tette közzé a munkaanyagnak szánt tervezeteket, majd ezt követően a másik HÉV-es szakszervezet is megtette ugyanezt. Mi sem tartjuk szerencsésnek munkaanyagok, tervezetek széles körben történő publikálását (például a KVKF összehívását kezdeményező levél tervezetének illetéktelenek részére történő megküldését), ugyanis ezekben a tervezetekben benne rejlik a módosulás lehetősége, ami a későbbiekben félreértésre adhat okot. Ennek elkerülése mindannyiunk érdeke.

Fentiek miatt is idő előtti volt a februárban az egyszeri 65.000 forintos juttatás kfizetéséről szóló VSZ kommunikáció, még mielőtt a munkáltató megküldte volna a hivatalos tájékoztatót, amelynek közzétételére ugyanaz a megállapodás vonatkozott, mint a mostani esetre. Ilyen és ehhez hasonló „bakik” a kommunikációs versenyfutásban előfordultak a múltban - és lesznek a jövőben is. Azonban annak érdekében, hogy ezen esetek száma elviselhető mértékűre csökkenjen, minden szervezetnek önmérsékletet kell tanúsítania, magyarán: a saját háza táján kell sepregetnie. Utolsó példaként hoznánk fel, Szakszervezetünk csoportszintű kollektív szerződés kötési képességének hiányáról szóló állítást, amelyről bebizonyosodott, hogy valótlanság. Szakszervezetünk jogosult csoportszintű kollektív szerződést kötni.