Nálunk minden
a vasutasokról szól!

160 éves a Déli: ünnep spaniferrel


Százhatvan éve, 1861. március 20-án adta át a forgalomnak a Déli Vaspálya Társaság a Buda állomást, a mai Déli pályaudvart. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült létesítményt története során többször is átépítették, jelenlegi formáját a hetvenes években nyerte el. Az egyre romló állagú épület átépítésének terve időről-időre felmerül, de döntés még nem született róla. Addig marad a spanifer.

160 éves a Déli: ünnep spaniferrel

Persze, ennél komolyabb, munkavédelmi problémák is vannak, Oroszi Rudolf, a VDSzSz Szolidaritás munkavédelmi képviselője elküldte a munkáltató képviselőjének a galériában látható fényképeket a Déli Pu. víztöltö aknafedeleinek állapotáról. Mint írta:

A képeken a 3-4, 5-6, 7-8 vágányok közötti aknák láthatók, de a 9-10 között is van probléma. Az 5-6 vágány között, a torony felé esö aknában hónapok óta ömlik a víz, de senki nem tett semmit. Nehogy egyszer csak egy kráter keletkezzen. Ha a kiküldött munkatársad a peronon sétál. nem fogja észrevenni a zsanérok hiányát, mert a víztöltö személyzet szerencsére tekintettel van a kocsivizsgálók biztonságára és többnyire visszahelyezi az aknafedeleket. Valaki, valamikor megjelölt néhény akanafedelet piros festékkel, de nem tudni, ki volt, mi célból, és amúgy sem változott semmi.
Munkabiztonsági szempontból számunkra indifferens, csak én sem tudom, hogy sírjak vagy nevessek az ősszel átadott információs táblák spaniferrel összefogott talapzatának láttán.

Galéria