Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Óvoda-, iskolabezárás: munkajogi, foglalkoztatás-politikai eszközök, támogatások haladéktalan bevezetését kezdeményeztük!


Olyan intézkedések mielőbbi bevezetését sürgetjük, amelyekkel legalább tompítható az intézkedéssel érintett vasutas munkavállalók terhei. A március 8-tól április 7-ig bezáró iskolák jelentős erőfeszítést igényel a kisgyermekes és a tankötelezett gyermekeket nevelő magyar családoktól, így a vasutas családoktól is. Mózes Tibor, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke Dr. Homolya Róberthez, a MÁV elnök-vezérigazgatójához és Körös Norberthez, az RCH vezérigazgatójához fordult.

Óvoda-, iskolabezárás: munkajogi, foglalkoztatás-politikai eszközök, támogatások haladéktalan bevezetését kezdeményeztük!

A mai, március 4-i Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a járványügyi védekezéssel összefüggő újabb – az eddiginél szigorúbb – kormányzati intézkedéseket.

Az intézkedési terv egyik eleme, az óvodák, általános iskolák április 7-ig történő bezárása. A március 8-tól bevezetendő rendelkezés betartása jelentős erőfeszítést igényel a kisgyermekes és a tankötelezett gyermekeket nevelő magyar családoktól, így a vasutas családoktól is. A megszokott körülmények közt is nehezen boldoguló, gyermeküket egyedül nevelő szülők számára vagy éppen az intézkedéssel érintett vasutas házaspárok számára egy nagyon nehéz hónap következik. Álláspontunk szerint éppen ezért szükséges haladéktalanul meghatározni azokat a munkajogi, foglalkoztatáspolitikai eszközöket, lehetőségeket, támogatásokat, amelyekkel legalább is tompítható az intézkedéssel érintett vasutas munkavállalók terhei.

Az bizonyos, hogy a tavalyi évben alkalmazott eszköztár (szabadság kiadása, fizetés nélküli szabadság biztosítása, munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés) már nem lesz elegendő arra, hogy a kényszerűségből a munkavégzésből kieső vasutasok egy havi kereset-veszteségét elviselhető mértékben kompenzálja.  A tavalyi év tapasztalata alapján állítjuk, hogy az eltérő élethelyzetekből fakadó egyéni, méltányos munkáltatói segítségnyújtás nem volt tapasztalható a MÁV csoportban. A kialakult helyzet miatt a nehéz élethelyzetbe kerülők kéréseinek, felvetéseinek méltányos szempontból történő megítélése elkerülhetetlen, mi több – az összefogásra történő felhívás alapján is – elvárható.

Fentiek alapján Szakszervezetünk kezdeményezi, hogy a Munkáltatóval közösen határozzuk meg azt az eszközrendszert, amely átsegítheti a vasutasokat az elkövetkezendő embert próbáló időszakon - kezdeményezte Mózes Tibor, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke.