Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Kezdeményeztük, hogy a munkáltató a védőoltás felvételéhez szükséges időtartamra mentesítse tagtársainkat a munkavégzés alól!


A kieső szolgálat, vagy szolgálatrész távolléti díjjal történő elszámolása mellett. 

Kezdeményeztük, hogy a munkáltató a védőoltás felvételéhez szükséges időtartamra mentesítse tagtársainkat a munkavégzés alól!

Mózes Tibor, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke Steininger Zsolt, a MÁV humánerőforrás vezérigazgató-helyettese és dr. Tura Szvetlána, a MÁV-Start humánerőforrás igazgatója részére írt levelében utalt arra, hogy a COVID-19 világjárvány elleni védekezés újabb szakaszában lépett, a védekezés eszközeként megkezdődött a lakosság tömeges átoltása, ami munkajogi vonatkozású kérdéseket is felvet. Az oltás megszervezése jelenleg általában úgy történik, hogy az érintett személy rövid idővel a részére megadott időpont előtt (jellemzően aznap reggel) telefonon értesítést kap, hogy milyen időpontban kell megjelennie a kijelölt oltóponton. Ebből adódóan előfordulhat, hogy az érintett kollégának a részére megadott időpontban munkavégzési kötelezettsége lenne, ami korlátozza őt a védőoltáshoz való hozzáférésben.

A járványügyi védekezés sikerességének előmozdítása érdekében javasoljuk központi rendelkezés kiadását arra vonatkozóan, hogy amennyiben a munkavállaló olyan időpontra kap értesítést a védőoltás esedékességéről, amikor a beosztása szerint munkavégzési kötelezettsége teljesítése az oltóponton való megjelenésében akadályozná, a munkáltató a védőoltás felvételéhez szükséges időtartamra mentesítse a munkavégzés alól, a kieső szolgálat, vagy szolgálatrész távolléti díjjal való elszámolása mellett.

Figyelemmel a járványügyi védekezés sikerességének kiemelkedő fontosságára, álláspontunk szerint kölcsönös érdekek fűződnek ahhoz, hogy a vasutas munkavállalók akadályoztatás és keresetveszteség nélkül tudjanak hozzáférni a vakcinához. Ellenkező esetben fennáll a veszélye, hogy a kollégák szolgálatukra hivatkozva lemondják a védőoltás felvételét, ami azt eredményezné, hogy bizonytalan ideig, akár hónapokkal későbbre kitolódhat az az időpont, amikor a védettséget megszerezhetnék.

Ez a nemkívánatos jelenséget pedig a vasutas munkavállalók esetében – akik munkájukból adódóan egy átlagos állampolgárhoz képest nagyobb számban kényszerülnek kontaktusba kerülni másokkal – különösen elkerülendő, mivel esetükben a védettség minél korábbi megszerzése járványügyi szempontból is kiemelten fontos érdek - emelte ki a VDSzSz Szolidaritás alelnöke.

Letölthető dokumentumok:

covid oltás mentesítés.pdf