Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Kezdeményezésünkre utólagosan elszámolja a MÁV-Start a munkaközi szünet elmaradásának díjazását!


Székesfehérvár telephely azon utazói részére, akiknek KÖKI utazói tartózkodójában kellett (volna) eltölteni a munkaközi szünetet.

Kezdeményezésünkre utólagosan elszámolja a MÁV-Start a munkaközi szünet elmaradásának díjazását!

Székesfehérvár telephely utazói több alkalommal is jelezték, hogy a munkaközi szünetüket nem tudták „kivenni" a Kőbánya-Kispest utazói tartózkodójában uralkodó állapotok miatt, erről eseményjelentő lapot is kiállítottak. Azonban az ezzel összefüggésben részükre kifizetett juttatást a munkáltató visszavonta, sőt, a vezényleten azt közölték velük, hogy ilyen jogcímen nem kaphatnak térítést. 

A munkavállalók 2020. áprilisa óta kénytelenek voltak a mostoha körülmények között tartózkodni, megszenvedték a tartózkodó felújításával járó minden kellemetlenséget, ami miatt nem tudták méltó körülmények között, kulturált és tiszta helyen eltölteni a munkaközi szünetüket. Épp ezért Bernát Beatrix, a VDSzSz Szolidaritás Budapest területi vezető ügyivője Lóczi Csaba TSZVI-igazgatótól a munkaközi szünet elmaradásának utólagos elszámolását és kifizetését kérte Székesfehérvár telephely azon utazói részére, akiknek itt kellett volna eltölteniük a munkaközi szünetüket.

Mint Lóczi Csaba TSZVI-igazgató reagált Bernát Beatrix megkeresésére:

Az elmaradt munkaközi szünetek felülvizsgálatát elvégeztük. A dokumentált esetekben a munkaközi szünet elmaradásának díjazását utólagosan elszámoljuk az érintett munkatársak részére.

Abban is kértük az igazgató segítségét, hogy a korábban innen Székesfehérvárra elszállított heverők közül kettőt hozzanak vissza, mert igényt tartanának rá az utazók. Ezzel kapcsolatban a munkáltató ezt válaszolta:

A vonatkísérő munkatársak pihenésének biztosítása érdekében Igazgatóságunk megkezdte a pihenő ágyak további beszerzését. A beszállítást követően intézkedünk azok elhelyezéséről a helyiségben. Kérem, tolmácsolja munkatársaink részére a köszönetünket a türelmükért, amit a felújítási munkálatok alatt mutattak.

Ismeretes: Kőbánya-Kispest utazói tartózkodójának állapotával kapcsolatosan a tagtársaink sorozatosan panaszkodtak, ami miatt kétszer is levélben fordultunk a munkáltatóhoz. Azóta a helyiségben műszaki munkálatokat végeztek, ezek során az általunk felvetett hiányosságok egy része rendeződött.

A „felújítást" információink alapján októberben kezdték meg, azonban tagtársaink, kollégáink részére ezen idő alatt nem jelöltek ki másik tartózkodót, hanem abban a helyiségben kellett (volna) tölteniük a munkaközi szünetüket, ahol éppen az építési munkálatok folytak. Több alkalommal meggyőződtünk arról, hogy a helyiségben nem biztosítták a munkaközi szünet eltöltéséhez szükséges feltételeket. A falak bontása, a csővezetékek szétszedése, a mosdónál a vízcsap kiiktatása, fűtés hiánya, az építőmunkások által okozott por, kosz miatt nem hogy étkezésre nem tudták használni az utazók a helyiséget, hanem az állapotok láttán még le sem ültek. Inkább a várakozó vonaton vagy a peronon lévő padokon töltötték el a munkaközi szünetet.

Ráadásul a járványügyi rendelkezésben foglaltak alapján a közös helyiségek használatához kapcsolódóan kiemelt fontossággal szerepelt és jelenleg is szerepel a takarítás és a fertőtlenítő takarítás előírt rendszerességgel történő elvégzése valamint a fertőtlenítő folyékony szappan biztosítása. Véleményünk szerint ez lényegesen elmaradt az elvárt szinttől: volt olyan időszak, amikor még víz sem volt, mivel a csapot leszerelték. Ezen kívül a takarítás is hagyott kívánnivalót maga után.

Galéria