Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Bér2021: Nincs megállapodás a jövő évi minimálbérről


Nem közeledtek az álláspontok a munkaadók és a szakszervezetek között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emelésének mértékéről a Versenyszféra és a Kormány Állandó Fórumának (VKF) idei utolsó ülésén. 

Bér2021: Nincs megállapodás a jövő évi minimálbérről

Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a tárgyalásokat követően a Világgazdaságnak jelezte, hogy

januárban újra összeülhetnek a szociális partnerek, miután a kormány továbbra is bízik abban, hogy a felek meg tudnak egyezni.

A vállalkozói oldal a minimálbért az infláció mértékével megegyező mértékben, számszerűsítve bruttó 161 ezer forintról 166 ezer forintra emelné, amit a szakszervezeti oldal nem fogadott el.
Perlusz László hozzátette, ha évközben emelkedne a szociális hozzájárulási adó, akkor azzal arányosan nőne a legkisebb munkabér összege is.

A VKF januárban újra ülésezhet és amennyiben a megállapodás létrejön, a januári bérekben is megjelenhet az emelés mértéke. 

Ismeretes: a 2021. évi bértárgyalások mielőbbi megkezdését kezdeményezte közösen a VSZ, a MOSZ és a VDSzSz Szolidaritás Dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójánál. A három szakszervezet többek között 6% alanyi jogú bérfejlesztésre, a lojalitási juttatás összegének bruttó 400 ezer forintra emelésére tett javaslatot.