Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Megrúgta a jegyvizsgálót, felfüggesztett börtönbüntetést kér az ügyészség


A Siófoki Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat azzal a 30 éves budapesti nővel szemben, aki erőszakkal akarta megakadályozni, hogy leszállítsák a vonatról – olvasható az ügyészségi közleményben. Szakszervezetünk többek között az ilyen esetek miatt kérte és továbbra is kéri, hogy a jegyvizsgálók, vezető jegyvizsgálók testkamerájukon saját érdekükben indítsák el a felvételt valahányszor indokoltnak érzik!

A vádlott párjával 2019 októberében a Nagykanizsa–Budapest vonalon utazott vonattal, amikor a jegyvizsgáló Zamárdi térségében elkérte a jegyüket. Mivel azzal egyikük sem rendelkezett, ezért a sértett felszólította őket, hogy vagy pótdíj ellenében megváltják nála a menetjegyet, vagy a siófoki vasútállomáson le kell szállniuk – áll a közleményben.

A vádlott és társa azonban nem akart eleget tenni a leszállásra vonatkozó felhívásnak, ezért a jegyvizsgáló közölte, hogy a következő állomásra rendőrt fog hívni. A két jegy nélküli utas erre indulatossá vált, szidalmazni kezdték a vasutast, majd a nő megrúgta, amikor hátat fordított nekik azért, hogy rendőrt hívjon.

A vádlott az erőszakkal csak rontott a helyzetén, mivel a rendőrök így már nemcsak leszállították a vonatról, hanem bűncselekmény elkövetése miatt elő is állították a Székesfehérvári Rendőrkapitányságra – számol be róla a Siófoki Járási Ügyészség.

Az ügyészség a Siófoki Járásbíróságra benyújtott vádiratában a büntetlen előéletű vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Ismeretes: decemberben újabb 66 testkamera érkezett miután a VDSzSz Szolidaritás ősszel valamennyi telepállomás testkamerával történő ellátását kezdeményezte! Tettük ezt azért, hogy jegyvizsgáló tagtársaink, kollégáink - önkéntes alapon - bármikor használhassák a készülékeket. 

A VDSzSz Szolidaritás 2016-ban kezdeményezte a testkamerák bevezetését a MÁV-csoportnál, ám 2018-ban kénytelen volt kollektív munkaügyi vitát kezdeményezni a MÁV-Startnál, mivel a vasútvállalat hónapok óta nem tett semmit - a vasutasok elleni sorozatos, egyre gyakoribb és súlyosabb támadások ellenére sem. A kollektív munkaügyi vita keretében végre teljesült szakszervezetünk több, régi követelése is, így például a vonatszemélyzet jogosult lesz felfüggeszteni kereskedelmi tevékenységét a vonaton, ha munkája során úgy érzi, hogy támadás érheti. Ezenkívül a MÁV-Start vezetése vállalta, hogy a "veszélyes" vonatokon rendőri, vasútőri jelenlétet is biztosít, ahogy azt is vállalták, hogy a hölgy jegyvizsgálókat szintén kísérni fogják, ha egyedül szolgálnak.

A VDSzSz Szolidaritás által tett javaslatoknak megfelelően a MÁV-START számos rendőrségi és polgárőrségi megállapodást kötött, biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendelt meg, biztonságtechnikai beruházásokat valósított meg. Évente csaknem 80 ezer vonatot vagyonőri személyzet, 14 ezer vonatot pedig rendőrök kísérnek.

A MÁV korábbi közleménye szerint érezhetően pozitív eredményt hoztak a jegyvizsgálókat ért erőszakos cselekményekkel (például ellenőrzések közbeni bántalmazással vagy azzal való fenyegetéssel) szemben a pályaudvarokon elhangzó hangos figyelemfelhívások arról, hogy a jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek és szigorúan büntetendők.

Szintén szakszervezetünk kezdeményezésére a vasúttársaság jegyvizsgálói védelmében a jegyellenőrző készülék segélykérő (S.O.S., pánikgomb) funkcióval bővült, aminek segítségével az adott vonaton szolgálatot teljesítő kollégák probléma esetén gyorsan tudják riasztani a fedélzeten utazó vagyonőrt, a többi jegyvizsgálót, a mozdonyvezetőt vagy az üzemirányítókat.