Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Pályavasút: járványveszély miatt kezdeményeztük a kiadott rendelkezés módosítását!


Egy nemrég kiadott rendelkezés értelmében valamennyi forgalommal összefüggő tevékenységet végző dolgozót rendkívüli oktatásban kell részesíteni, a váltó és vágányút ellenőrzések végrehajtását szigorítottan kell górcső alá venni. Olexa Imre, szakszervezetünk pályavasúti társasági vezető ügyvivője Mucsi Attila Józsefné, a Pályavasúti Főigazgatóság forgalmi és üzemirányítási igazgatójánál kezdeményezte a rendelkezés módosítását. A munkáltató válaszában jelezte: a rendelkezés ismertetésére rendkívüli gyakorlati oktatásra nincs szükség.

Pályavasút: járványveszély miatt kezdeményeztük a kiadott rendelkezés módosítását!

Mint Olexa Imre jelezte, a november 25-én 37991-2020/MÁV számon kiadott utasítást nem tartjuk a jelenlegi pandémiás helyzetben célszerűnek, sőt, növeli a veszélyt, a kockázatot. A rendelkezés szerint ugyanis valamennyi forgalommal összefüggő tevékenységet végző dolgozót rendkívüli oktatásban kell részesíteni, a váltó és vágányút ellenőrzések végrehajtását szigorítottan kell górcső alá venni. Nem tudjuk, mi idézte elő, hogy az ünnepek közeledtével még ezzel is fokozza a munkáltató a munkavállalókra nehezedő nyomást, terhet.
Álláspontunk szerint nem tagtársaink hiányos ismerete idézhette elő az utasítás kiadásának alapját képező balesetet vagy baleseteket, sokkal inkább lehet azt a szokványostól eltérő forgalmi helyzet vagy akár a nem kellő odafigyelés számlájára írni. Az igazgató felé jelezte, hogy elegendő lenne telefonon, az ünnepi jókívánságok mellett, vagy esetleg parancskönyvben felhívni a dolgozók figyelmét a Forgalmi Utasítás vonatkozó pontjaira és a körültekintőbb szolgálatvégzésre.

Válaszlevelében Mucsi Attila Józsefné pályavasúti és üzemeltetési igazgató biztosította a VDSzSz Szolidaritást arról, hogy

a rendelkezés ismertetésére külön rendkívüli gyakorlati oktatásra nincs szükség.

Az érintett munkavállalókat az ellenőrzésre kötelezetteknek az F.2 számú Forgalmi Utasítás 1.4.16.1. pontjában előírt heti ellenőrzés keretében kell gyakorlati oktatásban részesíteni. Mint írta:

Az oktatás végrehajtásának nincs határideje, ez által személyes találkozások száma nem növekszik.

Természetesen az előírt kötelező ellenőrzéseket és ezek keretében történő gyakorlati oktatásokat a járványügyi helyzet előírásai alapján tartják meg az ellenőrzésre kötelezett munkavállalók - tette hozzá válaszában az igazgató.