Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Újítások a MÁV applikációban


December 2-től az Ausztriába, Szlovákiába, Csehországba, Németországba, Svájcba, Lengyelországba és Romániába utazók akár néhány kattintással megvásárolhatják menetjegyüket a MÁV mobilalkalmazással

Az elmúlt időszakban számos fontos újítással bővült a MÁV mobilalkalmazás. Többek között letölthetők és továbbíthatók a menetjegyek, és több vidéki város mellett már december 2-től az Ausztriába, Szlovákiába, Csehországba, Németországba, Svájcba, Lengyelországba és Romániába utazók akár néhány kattintással megvásárolhatják menetjegyüket a MÁV mobilalkalmazással.

A jövőben a pénztárak helyett az önkiszolgáló megoldások felé terelődik a jegyeladás, a járványhelyzet is felgyorsította ezt a folyamatot. A jegyértékesítési háttérrendszer nagy előnye, hogy a MÁV-HÉV-et, a Volánbuszt, vagy akár még a helyi közlekedést is ki tudja szolgálni. Utóbbira jó példa, hogy a MÁV applikációból megvásárolható szegedi napijegy, Dunaharaszti zónabérlet, valamint Székesfehérváron, Zalaegerszegen és Nagykanizsán is gyorsabbá és egyszerűbbé vált a buszbérlet-vásárlás.

A legújabb verziófrissítés után a MÁV alkalmazásban megváltott belföldi vasúti menetjegyek és egyes nemzetközi START ajánlatok esetén a sikeres vásárlást visszaigazoló email tartalmazza a jegyeket PDF formátumban is. Ezeket ellenőrzéskor kinyomtatva, vagy arra alkalmas eszköz képernyőjén lehet bemutatni.

A járványhelyzet drasztikus, közel 80 százalékos visszaesést okozott a nemzetközi vasúti utasforgalomban. A vasúttársaság ennek ellenére nem tétlenkedett, fejlesztésre használta fel ezt az időszakot is: a tapasztalatok felhasználásával újabb négy országra terjesztette ki a könnyen hozzáférhető, utasbarát és egyszerű vasúti jegyek rendszerét.

A határokon túlra is könnyebb lesz utazni: az osztrák, cseh és szlovák városok után december 2-tól Németországba, Svájcba, Lengyelországba és Romániába utazók menetjegyüket akár néhány kattintással megvásárolhatják a MÁV mobilalkalmazással. Decemberi menetrendváltástól pedig START Europa néven Németországba, Svájcba, Lengyelországba és Romániába is elérhető jegyek szinte valamennyi, Magyarországról közvetlen vasúti kapcsolattal rendelkező célországba megvásárolhatóvá válnak a megújuló Elvira rendszeren belül is. A közvetlen vonatok célállomásaira a menetjegyek itt is megvásárolhatók a MÁV alkalmazásból és hamarosan az új Elvirán, ahol ingyenes helyfoglalást is adunk utasainknak.

A családbarát kezdeményezésünk is folytatódik: osztrák, német, svájci, szlovák és cseh utazásokhoz a START menetjegyet váltó felnőttekkel három gyerek utazhat együtt a kedvezményes 5 €-s (1. osztályon 10 €-s) áron, Romániába és Lengyelországba pedig szintén elérhető a desztinációtól függő speciális gyerekkedvezmény. A közvetlen vonatok célállomásaira a menetjegyek itt is megvásárolhatók a MÁV alkalmazásból, ahol ingyenes helyfoglalást is adnak az utasoknak.

Az új jegyek bevezetésével a korábbi Speciál, CityStar-jegyek és a kirándulójegyek megszűnnek, de az előre megváltottak még érvénytartamuk lejáratáig felhasználhatók.

A jegyvásárlás kényelmesebbé, biztonságosabbá és környezetbarátabbá tétele érdekében a MÁV-csoport elkötelezett az online felületek fejlesztésére. A jegyértékesítési rendszer informatikai hátterét a MÁV leányvállalata, a MÁV Szolgáltató Központ szakemberei fejlesztették az utasoktól beérkezett javaslatok, igények alapján, a MÁV-START-tal, mint megrendelővel együttműködve.

A belföldi jegyértékesítésben egyre nagyobb arányt elfoglaló MÁV applikáción olyan fejlesztéseket végeznek, hogy lehetőség legyen nemzetközi jegyvásárlásra is. A MÁV-START célja az, hogy minél több úticélra – következő ütemben Horvátországba és Szlovéniába, majd az éjszakai vonatokra is – megvalósíthassa a teljesen papír- és érintkezésmentes jegyvásárlást a MÁV applikáción és a megújuló Elvira felületén keresztül - írja a MÁV közleményében.