Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Újabb mérföldkő Záhonynál


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a MÁV-REC Kft. megállapodásának megfelelően megkezdte munkáját a Záhony Logisztikai és Ipari övezet konzorcium.

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kifejtette, hogy a záhonyi térség felvirágoztatása gazdaságstratégiai jelentőségű lépés, amely hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország Európa kapuja, vagyis az Ázsia és Európa közötti teherforgalom kulcspontja legyen, így Északkelet-Magyarország a térség logisztikai központjává emelkedjen. - A koronavírus-járvány még inkább felértékelte a beruházás jelentőségét, hiszen az átrendeződő nemzetközi versenyben lehetőségünk van kanyarban előzni - fogalmazott az államtitkár.

A minisztérium és a konzorcium együttműködésének célja a záhonyi térség, kiemelten a vasúti határátkelőhely rehabilitációja, és ezzel összhangban a térség fejlesztésére irányuló logisztikai és ipari beruházások létrejöttének támogatása. Emellett kiemelt célkitűzés olyan külföldi befektetők bevonzása, akik tőkét és tudást hoznak a térségbe, hozzájárulva ezzel a régió felzárkózásához, munkahelyteremtő és megtartó képességének növekedéséhez.

A konzorcium munkájának eredményeként bejegyezték a Kemecse Ipari Park Kft.-t, amelyben a kemecsei önkormányzat mellett a kínai tulajdonú Sino-Hungary Kft. a többségi tulajdonos. A Kemecsei Ipari Park Kft. a rendelkezésre álló területnek és logisztikai potenciáljának köszönhetően kiemelt lehetőséget, egyedülálló környezetet és támogatást biztosít a kínai cégeknek, megnyitva és zökkenőmentessé téve az utat a vállalkozások magyarországi beruházásainak megvalósításához. A cég feladata többek között a Kemecse mellett található 100 hektáros terület fejlesztése. A hazai forrásból megvalósuló infrastruktúrafejlesztés a járvány ellenére is folyamatos, jelenleg a közúti elérhetőség és a vasúti átjáró építése zajlik.Fo

Forrás: MTI